Ξεκίνησε σήμερα η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 1/2017», που θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου και εντός του FIR Καΐρου. Η άσκηση ξεκίνησε σήμερα με τις εν όρμω δραστηριότητές της στη ναυτική βάση Αλεξάνδρειας και στην αεροπορική βάση Jinkless, με δεύτερο στάδιο της συνεκπαιδεύσεως τις εν πλω δραστηριότητες.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, τα βασικά αντικείμενα της συνεργασίας και της συνεκπαιδεύσεως των δύο πλευρών περιλαμβάνουν:

-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητος των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.

-Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

-Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

-Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

-Την εξάσκηση σε διαδικασίες ερεύνης – διασώσεως (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).

-Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών.

Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, τέσσερα αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ («ιπτάμενο ραντάρ»), ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Από αιγυπτιακής πλευράς στην άσκηση θα συμμετάσχουν ένα ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μία πυραυλάκατος, έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος C-130, ένα αεροσκάφος Ε-2C Hawkeye και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω, επί της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» και του ελικοπτεροφόρου ENS “ANWAR EL SADAT”, με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του αρχηγού του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου αντιστρατήγου Mahmoud Hegazy, του αρχηγού ΓEN αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, αντιναυάρχου Khaled Hassan Saeed.

Τέλος, η άσκηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου.

Λ.Σ.Μ.