Ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση της ιστορικής 338 Μοίρας Παντός Καιρού (338 ΜΠΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη (εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως) διεθνή στρατιωτική έκθεση “Royal International Air Tattoo 2017” (RIAT), που πραγματοποιήθηκε στο Fairford της Βρετανίας, το διάστημα από την Τετάρτη 12 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, με δύο εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-4E AUP Phantom, όπως μας ενημέρωσε, προ διημέρου, το ΓΕΑ με επίσημη ανακοίνωσή του.
Επομένως αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πλέον «είδηση».


Αυτό όμως που αποτελεί είδηση και δεν παρουσιάστηκε – ως τώρα τουλάχιστον – αφορά την «παράπλευρη» - ας την ονομάσουμε έτσι – δράση του προσωπικού της Μοίρας στη Βρετανία, που αποτέλεσαν το διάστημα της εκεί παραμονής τους, μαζί με τα αεροσκάφη τους, τους καλύτερους «πρεσβευτές» της ΠΑ και γενικότερα της Ελλάδος στο βρετανικό έδαφος!


Κατ’αρχάς να σημειώσουμε ότι στην αποστολή συμμετείχαν δύο αεροσκάφη F-4E AUP, με αριθμό σειράς «508», που ήταν και το επετειακά βαμμένο για την επίσκεφη αεροσκάφος, και το «618», με τέσσερις ιπτάμενους και οκτώ τεχνικούς, οι οποίοι απογειώθηκαν το πρωί της 12 Ιουλίου, και μέσω της αεροπορικής βάσεως του Αviano, όπου προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό, στις 12:00 και απογειώθηκαν στις 16:00, έφτασαν στο Fairford στις 18:20 της ίδιας ημέρας.
Στην προσγείωση περισσότεροι από 2000 φωτογράφοι αποθανάτισαν με φοβερό ενθουσιασμό τα δύο Phantom να προσγειώνονται και ακολούθως έγινε η τοποθέτησή τους ακριβώς στο κέντρο της εκδηλώσεως.


Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις μέρες εκθέσεως στη διάρκεια του Π.Σ.Κ. , από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 καθημερινώς. Το περίπτερο της 338 ΜΠΚ μπροστά από τα αεροπλάνα είχε καθημερινώς τον περισσότερο κόσμο από οποιοδήποτε άλλο.


Όπως μας είπαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής «κάθε στιγμή υπήρχαν πάνω από 40-50 άτομα τριγύρω από το αεροπλάνο ζητώντας να αγοράσουν αναμνηστικά, φωτογραφίες, να φιλήσουν (!!!) τον Phantom και υπογραφές μας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή της 338 Μοίρας συμμετείχε στο λεγόμενο “Crew Challenge Event”, που είχε διάφορες δοκιμασίες και ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα. Επίσης το επετειακό αεροσκάφος συμμετείχε στο “CONCOUR D' ELEGANCE” βραβείο, όπου η 338 Μοίρα έφτασε στην πρώτη οκτάδα μεταξύ των 260 αεροσκαφών που συμμετείχαν στην εκδήλωση “RIAT 2017”.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρώτο βγήκε το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1A της USAF βαμμένο κατάμαυρο και δεύτερο ένα μαχητικό Tornado, που είχε απεικόνιση επάνω του τον…Δαίδαλο! Λόγω της θέσεως που κατέλαβε το ελληνικό μαχητικό, οι διοργανωτές έδωσαν τέσσερις προσκλήσεις για το gala event όπου παρευρέθηκαν η πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέζα Μέϊ, καθώς και υπουργοί εθνικής άμυνας και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον 30 χώρων.


Η αποστολή επέστρεψε στις 17 Ιουλίου με αυθημερόν πτήση, μέσω Aviano και όπως μας είπαν μέλη της αποστολής «η συγκεκριμένη συμμετοχή σε αυτό το airshow ήταν εξαιρετικά επωφελής για την 338 Μοίρα και εν συνεχεία και για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς περάσαμε τις απόψεις μας για το επίπεδο της ΠΑ σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και στο BBC, και αξιωματικούς από άλλες χώρες αναφέροντας την εκπαίδευση που παρέχουμε στην Ελλάδα μέσω ασκήσεων όπως ο «Ηνίοχος». Επίσης χιλιάδες φωτογραφίες με τα αεροσκάφη της μοίρας, τα ομοιόμορφα πληρώματα, την Ελληνική σημαία τραβήχτηκαν αυτές τις μέρες προωθώντας παντού την Ελληνική συμμετοχή. Ο επετειακός διάκοσμος του «508» με την σύνθεση αρχαίας Ελλάδας καθώς και την Ελληνική σημαία , απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια και εμφανίζεται παντού στα μέσα ενημέρωσης καθώς και σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το ηθικό της αποστολής ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αφού η πρωτοφανής αγάπη του κόσμου για αυτό το αεροπλάνο καθώς και για το έργο που επιτελούμε μας άφησε άφωνους από το πρώτο λεπτό που προσγειωθήκαμε στο Fairford Πήγαμε εξαιρετικά».