Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Κω έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Ενώ καλά - καλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει οι έλεγχοι από τα ειδικά κλιμάκια των μηχανικών στα κτίρια και η καταγραφή των ζημιών, οι υπουργοί Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν να δηλώσουν ότι στο νησί η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Υπό το άγχος ενδεχόμενου νέου πλήγματος στον τουρισμό της Κω, που πέρσι αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω της προσφυγικής κρίσης, την οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι υπουργοί προσπαθούν να στείλουν μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ότι το νησί είναι ασφαλές και λειτουργικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Νίκου Τόσκα ότι «οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι κάτοικοι και τουρίστες πέρασαν το βράδυ τους... σε ξαπλώστρες στις παραλίες ή έξω από τα τουριστικά καταλύματα ή τα σπίτια τους και κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι θα περάσουν ένα ήρεμο βράδυ καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Επιπλέον, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι υποδομές άντεξαν και εντοπίζει ως μοναδικό πρόβλημα την καταστροφή στο λιμάνι. Γεγονός είναι ότι το λιμάνι της Κω δεν είναι λειτουργικό και μέχρι στιγμής δεν έχει καν εξεταστεί από ειδικούς για να διευκρινιστεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή του. Προς το παρόν, εφαρμόζονται λύσεις ανάγκης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κάλυμνο.

Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι οι αναγκαίες ενέργειες θα γίνουν ταχύτατα, αλλά η εμπειρία από τη Λέσβο, όπου για πολλές ημέρες μετά το σεισμό οι κάτοικοι της κατεστραμμένης Βρίσας εξακολουθούσαν να κοιμούνται σε εκκλησίες και πλατείες, δεν τους επιβεβαιώνει. 

Μάλιστα, τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει επικοινωνιακή εκμετάλλευση του σεισμού και να μην υπάρξει δραματοποίηση, καλώντας το πολιτικό σύστημα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν την κατάσταση χειρότερη από ό,τι είναι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάντως, 2 τουρίστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 80 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς 12 εξακολουθούν να νοσηλεύονται: 5 στην Κω, 4 στο Ηράκλειο της Κρήτης και 3 στο Θριάσιο νοσοκομείο στην Αθήνα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε αναφορά στα θύματα και τους σοβαρά τραυματισμένους, για να υποστηρίξει ότι δεν ήταν κάποια μεγάλη κατάρρευση κτιρίου «που πλάκωσε κόσμο», αλλά «ήταν έξω και ήταν μια μικρή κατάρρευση σε ένα παραδοσιακό αστικό περιβάλλον με στενούς δρόμους», για αν συμπληρώσει ότι είναι κάτι «πραγματικά λυπηρό και τυχαίο και δεν το συναντάμε συνήθως». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σαντορινιός δήλωσε ότι «στο σημείο που έγινε, κανένας δεν θα πίστευε ότι χάθηκαν δύο άνθρωποι».

Οι υπουργοί αναφέρονταν στο μπαρ που στεγαζόταν σε ένα παλιό κτίριο, το οποίο προφανώς και δεν πληρούσε τους αντισεισμικούς κανόνες.

Επιπλέον, υπάρχουν διαπιστωμένα σοβαρές ζημιές σε ιστορικά μνημεία, όπως το μεσαιωνικό κάστρο και το τείχος, σε δύο εκκλησίες και το τέμενος του νησιού.

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η πραγματική έκταση των ζημιών στα κτίρια και τις περιουσίες, καθώς οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών θα αρχίσουν το Σάββατο. Έλεγχοι αναμένονται ακόμη στο κτίριο του νοσοκομείου και τα σχολεία του νησιού. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο βασικός στόχος των τριών υπουργών ήταν να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και ήταν σε θέση να συντονίσει τον μηχανισμό και πως η κατάσταση έχει ήδη ομαλοποιηθεί. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Νίκου Τόσκα: «Αν δεν ήξερε κάποιος τι έγινε και πήγαινε στο νησί δεν θα καταλάβαινε τίποτα», καθώς και του Νεκτάριου Σαντορινιού: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που να κάνει κάποιον να μην συνεχίσει τη ζωή του όπως την είχε προγραμματίσει μέχρι χθες το βράδυ».