Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, προκειμένου να έχει μία «από πρώτο χέρι» εικόνα των δυνατοτήτων της αλλά και του έργου που ήδη παρέχει αυτή και είναι σε στενή συνάφεια και σχέση με τις ΗΠΑ.

Τον αμερικανό πρέσβη συνόδευαν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη, καθώς και ο εκ των αντιπροέδρων της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Lockheed Martin Aeronautics International, Ντένης Πλέσσας, τους οποίους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ Ζαχαρίας Γκίκας, ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Μαζαράκος, ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παπασπύρος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΑΒ υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτήν την περίοδο σημαντικά προγράμματα αναβαθμίσεως δομικών τμημάτων και εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικών συστημάτων αεροσκαφών, όπως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού μας Ναυτικού, των C-130H, των F-4E Phantom AUP, των F-16 (CCIP της USAFE) κλπ, κατασκευής και συναρμολογήσεως απαρτίων των σύγχρονων C-130J και LM-100, καθώς και των ελικοπτέρων UH-60M.

Οι υπεύθυνοι της ΕΑΒ παρουσίασαν τις δραστηριότητες της εταιρείας, τη στρατηγική και τους επιδιωκόμενους στόχους της με έμφαση, στη συνεργασία με τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες και την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF/USAFE), ενώ συζητήθηκαν και οι προοπτικές επεκτάσεως των υπαρχουσών συνεργασιών αλλά και η δημιουργία νέων περιοχών συνεργασίας.

Τέλος από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ, αφού διατύπωσε θετικά σχόλια για το έργο και τις δυνατότητες της ΕΑΒ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας με αμερικανικές εταιρείες σε νέους τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο πλευρές.