Μικρότερη πτώση των βάσεων στις αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας από τα υπόλοιπα τμήματα των Πολυτεχνείων δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Αυτά, ενώ κορυφώνεται αυτές τις ημέρες η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, κάτι που «έριξε» χθες τις πρώτες πρωινές ώρες την ιστοσελίδα του υπουργείου. Η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 14 Ιουλίου, αλλά πιθανόν να δοθεί παράταση ως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως προκύπτει, οι επιδόσεις στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο ήταν φέτος καλύτερες, με αποτέλεσμα η μεγάλη πτώση που προδιαγράφεται στις πολυτεχνικές σχολές να μην παρατηρηθεί στον ίδιο βαθμό για τις αρχιτεκτονικές, αν και πάλι θα είναι εμφανής. Υπολογίζεται ότι στα περιζήτητα τμήματα Αρχιτεκτονικής η πτώση βάσεων θα είναι περίπου 300 μόρια (πολύ μεγαλύτερη όμως στα τμήματα της περιφέρειας).

Συγκεκριμένα, στα μαθήματα που λαμβάνονται υπόψη για τα πολυτεχνεία, στο Γραμμικό σχέδιο το 11,22% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και στο Ελεύθερο σχέδιο το 11,5%, ενώ το 17,18% για το πρώτο έδωσε άριστα γραπτά (18-20) και το 8,30% για το δεύτερο.

Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν φέτος η αύξηση των διαγωνισθέντων στην Αγγλική γλώσσα (από 12.256 το 2016, 15.562 φέτος). Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει μια σχετική άνοδο των βάσεων στις σχολές Αγγλικής φιλολογίας, καθώς και των τμημάτων που έχουν τα αγγλικά ως προαπαιτούμενο. Αντιθέτως, στα άλλα τμήματα των ξένων φιλολογιών δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Λιγότεροι είναι και εκείνοι που διαγωνίστηκαν και πέρασαν τη βάση στην Αρμονία και Μουσικές Ακουστικές Ικανότητες, με αποτέλεσμα και στα μουσικά τμήματα των ΑΕΙ να μην αναμένονται σημαντικές μεταβολές.