Για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, που – ως γνωστόν – λειτουργούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και για τις τρέχουσες αποστολές αεροπυροσβέσεως των πολεμικών Μοιρών ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου κατά την επίσκεψη του στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Ελευσίνος.

Τον αρχηγό ΓΕΑ υποδέχθηκαν στη βάση της Ελευσίνος ο διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστηρίξεως (ΔΑΥ) υποπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς καθώς και ο διοικητής της 112 ΠΜ, σμήναρχος (Ι) Κυριάκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας προς το προσωπικό των πυροσβεστικών Μοιρών, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ) και της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ), αεροσκάφη της οποίας έχουν μετασταθμεύσει στην Ελευσίνα για την τρέχουσα πυροσβεστική περίοδο, ο αντιπτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου επισήμανε την κρισιμότητα τέτοιων αποστολών στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και την αναγκαιότητα συνεχούς εγρηγόρσεως από μέρους τους, προκειμένου ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών να διατηρεί την μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του μεταξύ άλλων συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της 355 ΜΤΜ στην έδρα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Τέλος, όπως έγινε επισήμως γνωστό από το ΓΕΑ, για περισσότερες από 136 ώρες πετούσαν τα πτητικά μέσα της ΠΑ το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας. προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατάσβεση των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί και εξακολουθούν (κάποιες εξ αυτών) να μαίνονται ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους. Σήμερα δε και μέχρι τις 17:30 τα πτητικά μέσα της ΠΑ πετούσαν για περισσότερες από 10 ώρες συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν δύο Canadair CL-215 στο Καστρίτσι Πατρών, δύο PZL M-18 Dromander (της 358 ΜΑΕΔΥ) στον Χαλκούνα Κέρκυρας, ένα CL-215 στα Μέγαρα και δύο PZL M-18 στη Γραμμένη Δράμας.