Χωρίς ασθενοφόρο παραμένουν δεκάδες νησιά και χωρίς ιατρούς πολλά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. «Κάτοικοι και τουρίστες των νησιών δυστυχώς βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Τρέμουν στην ιδέα ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό με την υγεία τους κινδυνεύει η ζωή τους καθότι τα νησιά είναι υγειονομικά ανοχύρωτα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Η έρευνα που διενήργησε η ΠΟΕΔΗΝ δείχνει τη γύμνια του κράτους στη νησιωτική Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται – σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ – ότι οι Σποράδες δεν διαθέτουν ασθενοφόρο τουΕΚΑΒ. Το ίδιο ισχύει και για την Μήλο, τη Τζια, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά, την Κάρπαθο (δύο διασώστες), την Πάτμο, την Αστυπάλαια, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Σύμη, την Τήλο, το Καστελόριζο, την Ιθάκη και τους Παξούς. Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, «διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι Δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι η Αστυνομία!!! Όποιος λάχει…», ενώ «τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα». Διακομιδές – συνεχίζει – γίνονται με «αγροτικά οχήματα, καρότσες φορτηγών, μπουλτόζες, καροτσάκια κήπου κ.α.».

Επίσης, καταγγέλλει ότι «στη Σαντορίνη ένας ασθενής πέθανε από τροχαίο δυστύχημα στις 18/6 που κείτονταν στην άσφαλτο επί 1 ώρα και 40 λεπτά έως ότου φθάσει ασθενοφόρο».