Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς και πολλές συννοσηρότητες, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Μέχρι τώρα η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις. Απαιτείται βέβαια ο συντονισμός της «Ομάδας Καρδιάς», που αποτελείται από καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς.

Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες:

- την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και

- τον συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α΄ Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΙΓΝΑ που διευθύνει ο συντονιστής διευθυντής Κώστας Τριανταφύλλου. Υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν ο Κώστας Τούτουζας μαζί με τον Γιώργο Λάτσιο, για το χειρουργικό σκέλος ο Βασίλης Λόζος και για το απεικονιστικό σκέλος η Κων. Αγγέλη μαζί με την Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο Ιωάννης Τόλιος, ενώ υπεύθυνος νοσηλευτής ήταν ο Νίκος Κουφάκης.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας. Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990.