Eπιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του λοχία (Νικολάου Σάββα ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από την ακριτική Μεγίστη (Καστελόριζο) πραγματοποιήθηκε στο νησί με φροντίδα του διοικητή και του προσωπικού της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης. Με την ενέργειά τους αυτή ο διοικητής και το προσωπικό της ΔΑΝ απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Στρατός δεν ξεχνά τους ήρωές του, οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας υπέρ Πατρίδος, ανεξαρτήτως του μεγέθους της μονάδος και του αριθμητικού μεγέθους της φρουράς!

Όπως πληροφορούμεθα από την τοπική εφημερίδα της Ρόδου «Ροδιακή», «Ο Νικόλαος Σάββας μαζί με τους Γεώργιο Τσούκα, λοχαγό του Ελληνικού Στρατού, Γεώργιο Καλαμποκίδη Σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και Γεώργιο Κυρμιχάλη, καθώς και οκτώ βρετανούς κομμάντος συμμετείχαν στην επιχείρηση Aglo, το Σεπτέμβριο του '42, που σκοπό είχε την ανατίναξη εχθρικών αεροσκαφών και εγκαταστάσεων στα αεροδρόμια Μαριτσών και Καλάθου στη Ρόδο. Κατά την επιχείρηση καταστράφηκαν 15 εχθρικά αεροσκάφη και μία αποθήκη καυσίμων στο αεροδρόμιο Καλάθου και 2 στο αεροδρόμιο Μαριτσών. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία συνελήφθησαν οι 4 Έλληνες και βρετανοί κομμάντος.

Ο Νικόλαος Σαββας εκτελέσθηκε από τους Ιταλούς στις 7 Οκτωβρίου 1942. Ήταν η πρώτη εκτέλεση που έγινε από τους Ιταλούς στη Ρόδο. Ο Γεώργιος Κυρμιχάλης φυλακίσθηκε στην Ιταλία απελευθερώθηκε το 1944. Πέθανε ταλαιπωρημένος από τη φυματίωση στις 15 Αυγούστου 1949. Οι δύο δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν ως «Ιταλοί πολίτες». Ο Γεώργιος Τσούκας απέδρασε το 1944 ενώ ο Γεώργιος Καλαμποκίδης απελευθερώθηκε το 1945.

Τους κομάντος βοήθησαν και οι Ροδίτες αδελφοί Μουστακέλλη και με τον τρόπο του ο Μιλτιάδης Παπαγεωργίου.

Η επιχείρηση “ANGLO” γυρίσθηκε από τους Άγγλους σε ταινία το 1953 στη Κύπρο με τον τίτλο “They who Dare” Προβλήθηκε το 1957 στην Αθήνα με τον τίτλο “Απόβαση στη Ρόδο”, το 1978 από την ΕΡΤ και το 1990 από το MEGA”. [Βιβλιογραφία: Γεωργίου Βρούχου “N Σάββας –Γ. Κυρμιχάλης και η Επιχείρηση ANGLO]