Μη ικανοποιητική κρίνεται η απάντηση που έλαβαν από το Μαξίμου τα μέλη του «Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α», αναφορικώς με τις συντάξεις χηρείας που τις αφορούν άμεσα, όπως έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4387/16 (άρθρα 12 και 4), καθώς δεν κλείστηκε συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και αφετέρου ότι η απάντηση αποτελεί ουσιαστική επανάληψη-παράθεση των δύο άρθρων, χωρίς ωστόσο να δίδεται και ουσιαστική απάντηση ή έστω κάποια διευκρίνιση.

Ο Σύλλογος έλαβε επιστολή του προϊστάμενου του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Σταύρου Παναγιωτίδη, όπου επισημαίνεται ότι «Αντί για συνάντηση λήφθηκε μία απάντηση, που γεννά ερωτήματα αν έχουν καταλάβει τι ζητά ο Σύλλογος. Στην ουσία επαναλαμβάνει τι αναφέρουν το άρθρο 12 του ν.4387/2016 (συντάξεις χηρείας), και το άρθρο 4 του ιδίου νόμου (ποιοι εξαιρούνται από τον ΕΦΚΑ)».

Στην επιστολή του ο κ.Παναγιωτίδης αφού σημειώνει ότι «οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται με τους ίδιους όρους που θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν μέχρι την 12/05/2016. Ούτε καταργούνται ούτε περικόπτονται» σημείωσε:

Στο άρθρο 4 αναφέρονται αποκλειστικά οι περιπτώσεις των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών που υπάγονται στον ΕΦΚΑ. Με την ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του αυτού άρθρου εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και όσες αναφέρονται στο άρθρο 12) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.δ. 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007». Και πρόσθεσε: «Συνεπώς, ήδη στον νόμο 4387/2016 προβλέπεται η εξαίρεση για τις οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των οποίων ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις ΠΔ 169/2007 και δεν απαιτείται κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση».