Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της συναντήσεως των υπαρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) των κρατών-μελών της πρωτοβουλίας “South-Eastern Europe Defence Ministerial Process” που πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Μία πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε η Ελλάδα και η οποία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του SEDM στις 1 Ιουλίου 2017 και για χρονικό διάστημα 2 ετών.


Η προαναφερθείσα συνάντηση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και σκοπός της ήταν η ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας (SEDM Coordination Committee) και της Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής (SEDM-Politico Military Steering Committee), επί των συνολικών δράσεων της SEDM.


Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκαν και οι επί μέρους δραστηριότητες της πολυεθνικής ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (“South-Eastern Europe Brigade”/SEEBRIG), η οποία – ως γνωστόν – αποτελεί τον στρατιωτικό «βραχίονα» της SEDM.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία SEDM, που αναλήφθηκε μετά από σχετική πολιτική απόφαση και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της ενδυναμώσεως της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας, συμμετέχουν 15 κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Ιταλία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΗΠΑ) και η Μολδαβία ως κράτος-παρατηρητής.

Λ.Σ.Μ.