Η συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αρμενίας πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.


Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-9 Ιουνίου 2017, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ.


Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχε τμήμα της επίλεκτης Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) και κατά τη διάρκεια της εκπαιδεύσεως πραγματοποιήθηκαν τα αντικείμενα των βολών ταχείας αντιδράσεως και του αγώνος εντός κατοικημένων περιοχών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρμενία η μοναδική Ορθόδοξη χώρα της Υπερκαυκασίας, έχει μακραίωνους και ισχυρότατους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της από την άλλοτε ενιαία και κραταιά – υπό κομμουνιστικό καθεστώς – Σοβιετική Ένωση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε σχεδόν κατ’ έτος, Αρμένιοι σπουδαστές φοιτούν και αποφοιτούν από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των ελληνικών ΕΔ, ιδίως αυτές του Στρατού Ξηράς, καθώς και από τις Σχολές των Όπλων του ΣΞ αλλά και τις ανώτερες σχολές όπως ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ κλπ. Με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών του αρμενικού στρατού γνωρίζει απταίστως την ελληνική, και είναι γνώστες της ελληνικής σκέψεως και φιλοσοφίας επί στρατιωτικών θεμάτων, με αποτέλεσμα η διμερής στρατιωτική συνεργασία να βελτιώνεται συνεχώς.

Λ.Σ.Μ.