H Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μόλις το κόστος δανεισμού της υποχωρήσει κάτω από το 5%, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η εξέλιξη αυτή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε μια αρκετά καλή συμφωνία με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα.

«Μια επιστροφή στις αγορές με ένα 5ετές ομόλογο πρέπει να γίνει με επιτόκια κάτω από 5%» ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,9% με βάση τα στοιχεία του Reuters.

Ωστόσο, επενδυτές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως η απόδοση μπορεί να υποχωρήσει 0,75 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

«Πιστεύουμε ότι βρίσκεστε ακόμα 75 μονάδες βάσης μακριά από το σημείο όπου μπορεί να γίνει συζήτηση σχετικά με μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικό χρέος.

«Αλλά πιστεύω πως ένα σήμα της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα θα ήταν σίγουρα ένας καταλύτης που θα έσπρωχνε τις αποδόσεις σε αυτή τη ζώνη» σημείωσε.

Αν και η ΕΚΤ θα αποτελούσε αναμφίβολα ένα σημαντικό στήριγμα για τους επενδυτές σε περίπτωση που επιδεινωνόταν ξανά η κατάσταση στην Ελλάδα, η πραγματική ποσότητα ελληνικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ είναι σχετικά μικρή.

Ελληνικές πηγές εκτιμούν πως μπορεί να είναι 2 με 3 δισ. ευρώ φέτος. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 10% της 28 δισ. ευρώ αγοράς των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με την Societe Generale.

H κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων που έχει εκδώσει μια χώρα και έχει ακόμα στην κατοχή της πάνω από 10 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων τα οποία αγόρασε το 2010-11.

Πηγή: ependisinews.gr