Τις επιχειρησιακές δυνατότητες της επίλεκτης Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ), καθώς και των περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη δράση τους στο Αιγαίο σε αποστολές διασώσεως παρανόμων προσφύγων και μεταναστών γνώρισε εκ του σύνεγγυς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός.

Ο κ. Καλαματιανός επισκέφτηκε τη ΜΥΑ/ΛΣ στις εγκαταστάσεις της Μονάδος όπου και ενημερώθηκε από το διοικητή της για τις δραστηριότητές της, αλλά και για τις υφιστάμενες ανάγκες, ενώ παρακολούθησε επίδειξη του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτει από το προσωπικό της.

Ακολούθως ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε το ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» («ΠΑΘ-090»), όπου ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη για τον εξοπλισμό και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σκάφους, τη συμμετοχή του σε περιστατικά ερεύνης και διασώσεως, περισυλλογής προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τους κινδύνους με τους οποίους καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι στις επιχειρήσεις.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο γενικός γραμματέας ΥΝΑΝΠ ευχαρίστησε τα στελέχη των μονάδων για την πολύτιμη συνεισφορά τους και για το κοινωνικό έργο που επιτελούν, εξαίροντας το υψηλό φρόνημα και ηθικό τους.