Φτάνουν αύριο Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη οι πρώτοι ΝΑΤΟϊκοί για να συμμετάσχουν στην άσκηση «NOBLE JUMP 2017» στη Ρουμανία

Με τη συμμετοχή 10 κρατών-μελών και της Ελλάδας ως «φιλοξενούντος έθνους»

Ξεκινούν από αύριο οι αφίξεις στρατιωτικών και μέσων στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως για τη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Noble Jump 2017”, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία και στην οποία θα συμμετάσχουν 10 κράτη – μέλη της Συμμαχίας και εμμέσως και η Ελλάδα, ως «φιλοξενούν έθνος».

Στην άσκηση «Noble Jump 2017», που θα διεξαχθεί το διάστημα 6 – 14 Ιουνίου 2017, θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λεττονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους» κατά την διέλευση από περιοχές της Βορείου Ελλάδος, μονάδων από Βρετανία, Ισπανία και Αλβανία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην προαναφερθείσα άσκηση, τόσο κατά την φάση της αναπτύξεώς τους (29 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2017), όσο και κατά την φάση της αναδιπλώσεώς τους (17 - 22 Ιουνίου 2017).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα, οι δυνάμεις της Αλβανίας (149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα), θα κινηθούν επί του δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, ενώ οι δυνάμεις της Βρετανίας (274 στελέχη, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα) και της Ισπανίας (227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα) επί του δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως-Ορμενίου.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ, «Οι υπηρεσίες που θα παράσχει η Ελλάδα, κατά την διέλευση των ανωτέρω μονάδων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συνίστανται στα ακόλουθα:

· Παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων.

· Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό.

· Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδο τους από την χώρα.

· Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη.

· Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας.

· Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Επισημαίνεται ότι η άσκηση σχεδιάστηκε από το επιτελείο της Συμμαχικής Διακλαδικής Διοικήσεως Νεαπόλεως (Allied Joint Force Command Naples), και στοχεύει στον έλεγχο των διαδικασιών αναπτύξεως και λειτουργικότητος του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού «Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητος» (“Very High Readiness Joint Task Force”/VJTF).

Από την πλευρά του το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την ελληνική συμμετοχή σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, για να εξασφαλίσει μερίδιο στο κεφάλαιο από τις επεμβάσεις και τους πολέμους» και ζητώντας «να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να απεμπλακεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους τυχοδιωκτισμούς, να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις, όπως της Σούδας…» κλπ.