Δυο πολυπληθείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ – Αυλώνα) και Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ – Λαμία) πραγματοποίησαν διαδοχικές επισκέψεις στη Μαρτυρική πόλη του Διστόμου και ξεναγήθηκαν στα Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού του Δήμου, καθώς και στην Αρχαιολογική Συλλογή, που διατηρεί στην πόλη το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Όλη η μακραίωνα ιστορία του τόπου μας και η ελευθερία μας είναι ποτισμένη με αίμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ταξίαρχος Μπέλλος, Διοικητής του ΚΕΥΠ, σε σύντομη ομιλία του προς τους 50 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που συγκροτούσαν την αποστολή του Κέντρου στο Δίστομο.

Τόσο στον Ταξίαρχο Μπέλλο, όσο και στον Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Σταματάκη, ο οποίος ήταν αντιστοίχως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΕΤΘ, που αποτελείτο από νεοσύλλεκτους στρατιώτες, η Διοίκηση του Μουσείου πρόσφερε μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στη σφαγή του Διστόμου από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι προαναφερθείσες επισκέψεις, όπως και η άλλη που προηγήθηκε από το ΚΕΠΒ της Θήβας και μία ακόμα που αναμένεται από την Σχολή Πεζικού (ΣΧΠΖ) της Χαλκίδας, εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών επισκέψεων μονάδων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στον ιστορικό τόπο του Διστόμου, που καθιέρωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πέραν των επισκέψεων των Στρατιωτικών Σχολών που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα οι τελευταίες επισκέψεις επιδιώκεται να γίνουν εντός του διαστήματος που διαρκούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Σφαγή που ήδη ξεκίνησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί στρατιωτικοί συμμετέχουν και στον 33ο «ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μάιου στην διαδρομή 11,2 χλμ Καρακόλιθος-Δίστομο.