Το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΤΟΒg”, το οποίο υλοποιήθηκε με ελληνική επιστημονική συμμετοχή με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, έρχεται να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στο πρόβλημα της διακοπής του καπνίσματος.

Έτσι, για πρώτη φορά παγκοσμίως εκδόθηκαν επιστημονικές οδηγίες ειδικά προσαρμοσμένες για τις ανάγκες πέντε ειδικών ομάδων καπνιστών, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτές είναι οι έφηβοι, οι έγκυες, οι ασθενείς που πάσχουν από Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Διαβήτη και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας κατεύθυνσης, η οποία προτάσσει την ανάγκη πιο εξειδικευμένης επιστήμης για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση, αυτού του τόσο σοβαρού θέματος Δημόσιας Υγείας: του καπνίσματος.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΤΟΒg”, με επίσημο φορέα το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο «Γεφυρώνοντας την Επιστήμη και την Πολιτική για καλύτερες στρατηγικές Ελέγχου του Καπνού», που διοργανώνει στην Αθήνα, το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την ίδρυσή του. Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 - 26 Μαΐου στο Electra Palace Hotel. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 19.30, στο Ζάππειο Μέγαρο. Θα ακολουθήσει η ομιλία του καθηγητή κ. Θεοδόσιου Τάσιου με θέμα «Το Πάθος του Σωκράτης για το Ηθος».

Το Συνέδριο “Βridging science and policy for better tobacco control strategies” είναι μια κορυφαία επιστημονική εκδήλωση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής D.G.Sante, της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), του Institute of Public Health of the American College of Greece και του George D. Behrakis Research Lab, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, «το κάπνισμα δεν είναι μια "κακή συνήθεια", δεν είναι ένα απλό θέμα life style, είναι μια σκληρή εξάρτηση, ένα έντονα κοινωνικό και βαθιά ανθρώπινο πρόβλημα, που η επίλυσή του απαιτεί περισσότερη επιστήμη. Αυτή ακριβώς η ανάδειξη, αλλά και η υπόδειξη επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων, αποτελεί την πεμπτουσία του συνεδρίου, τα πορίσματα του οποίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα. Δυο είναι τα συγκεκριμένα σημεία εστίασης για τη μείωση του καπνίσματος: η πρόληψη, με την εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία και η διακοπή, με την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και οδηγιών διακοπής».

Στον τομέα της πρόληψης, θα γίνει παρουσίαση όλων των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμφαση στην παρέμβαση που έγινε στα ελληνικά σχολεία με το πρόγραμμα “Heart II” για την Πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του καπνίσματος κατά 33.3% την περίοδο 2009 – 2014, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).