Από το κατάστρωμα της υπερσύγχρονης πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» επέλεξε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων να στείλει τρία μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες στη διάρκεια μίνι-ασκήσεως του Πολεμικού Ναυτικού στις βόρειες Κυκλάδες.

Πρώτον το Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεύτερον, όλος ο Ελληνικός Στόλος ήταν στο Αιγαίο παρακολουθώντας τον αντίστοιχο τουρκικό. Τρίτον, Από τη Δευτέρα ξαναβγαίνει ο Ελληνικός Στόλος στο βόρειο Αιγαίο για άσκηση διάρκειας μιας εβδομάδος.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε, καθόλου τυχαία, την παραμονή της τελικής φάσεως της τουρκικής ασκήσεως «Θαλασσόλυκος», να προσκαλέσει τους στρατιωτικούς συντάκτες στην πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», ώστε να ευχαριστήσουν το προσωπικό του ΠΝ για τις άοκνες προσπάθειες να ανταποκριθεί στο καθήκον του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

«Καμία πρόκληση των Τούρκων δεν έμεινε χωρίς την απαραίτητη παρακολούθηση και την πρέπουσα αντιμετώπιση. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό των ΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πάντα» τόνισε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες. Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του ΠΝ, τόνισε: «Σε λίγες ώρες ξεκινά μια καινούργια άσκηση του ΠΝ στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου και πάλι θα επιδείξουμε την ετοιμότητά μας, τον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας μεταξύ άλλων τόνισε ότι το προσωπικό των ΕΔ εκπαιδεύεται συνεχώς, «…ελπίζοντας ότι δε θα χρειαστεί αλλά αν θα χρειαστεί να είμαστε πάντα έτοιμοι. Σε αυτή την λογική παρακολουθούμε τα δικά μας χωρικά ύδατα για την προστασία και των νησιωτών μας και του Αιγαίου μας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ από την πλευρά του διαπίστωσε μία ποιοτική διαφοροποίηση της φετινής τουρκικής ασκήσεως σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς οι γείτονες έβγαλαν πολύ λιγότερα πλοία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ και με την εξαίρεση του περιστατικού στο Αγαθονήσι, ήταν σε γενικές γραμμές «πιο ήσυχοι». Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι. Τα πληρώματα είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένα και το υλικό είναι σε αρκετά καλή κατάσταση».

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επεσήμανε ότι: «Το Αιγαίο ήταν είναι και θα παραμείνει Ελληνικό. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε εκεί για να καταλάβουν όλοι ότι το Αιγαίο μας ανήκει και θα μας ανήκει και είμαστε έτοιμοι».

Τέλος, ο Αρχηγός Στόλου Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ τόνισε ότι: «Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

Η ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» είναι μία από τις πέντε τύπου “Super Vita” που ανήκουν στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου και έχει ναυπηγηθεί στην Ελλάδα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνος. Το πρόγραμμά προβλέπει τη ναυπήγηση άλλων δύο πυραυλακάτων του ίδιου τύπου, τις «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», η κατασκευή των οποίων αντιμετωπίζει πολλά και γνωστά προβλήματα.

Η παράδοση της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» στο ΠΝ πραγματοποιήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2010 και η ένταξή της στο Στόλο σηματοδοτεί την ένταξη σε υπηρεσία του βλήματος ΜΜ40 Exocet Block 3, το οποίο προσδίδει στο ΠΝ δυνατότητες καταστροφής στόχων εκτός από την επιφάνεια της θαλάσσης και στην ξηρά ως σε απόσταση 180 χλμ. Σημερινός κυβερνήτης της πυραυλακάτου «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» είναι ο Πλωτάρχης Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ