Ως parapolitika.gr λάβαμε γνώση ενός περιστατικού που με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι ακριβές και έχει προκαλέσει «πολέμο» μεταξύ της Αστυνομίας και του κόμματος του Φαήλου Κρανιδιώτη Νέα Δεξιά. Αφορμή στάθηκε η προσβλητική αναφορά του αντιπροέδρου του κόμματος και στενού συνεργάτη του Φαήλου Κρανιδιώτη, Παναγιώτη Δούμα, για αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά την παρουσία τους ως τιμητικού αγήματος στην κηδεία του εκλιπόντος συναδέλφου τους Αγγέλου - Δαρείου Λυκιαρδοπούλου.

Η ανάρτηση του στελέχους της Νέας Δεξιάς πραγματοποιηθήκε στις 29/4, στην προσωπική του σελίδα στο facebook και ανέφερε «Ήθελα να περάσει μια μέρα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την εικόνα του αγήματος που συνόδευσε τον Δαρείο κατά την νεκρώσιμη ακολουθία. Ντράπηκα ακόμη και φωτογραφία να τους τραβήξω» και συνέχισε λέγοντας «λιγδιάρηδες σαπιοκοιλιάδες με αγυάλιστα όπλα και άρβυλα, με στολές λες και είχαν βγει από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν».

Δείτε την ανάρτηση:

Αυτό προκάλεσε την έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση του αστυνομικών των ΜΑΤ οι οποίοι του ζήτησαν να ανακατασκευάσει και του απεστάλη εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία αναφέρεται ότι:

«Πέραν του γεγονότος ότι δε φέρετε απολύτως καμία ιδιότητα που να σας νομιμοποιεί να προβαίνετε σε αξιολογικές κρίσεις για την επάρκεια της παρουσίας μας ως τιμητικού αγήματος οι εκφράσεις που χρησιμοποιήσατε για να το πράξετε δεν εδράζονται ούτε κατά διάνοια στην πραγματικότητα και παρίστανται εξόχως προσβλητικές.

Σας καλούμε να προβείτε σε άμεση αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μας με δημοσίευση στο ίδιο μέσο δια του οποίου επήλθε η προσβολή με την οποία θα ανακαλείτε το σύνολο των λεγομένων σας στις δύο προαναφερθείσες προηγούμενες και να παραλείπετε εφεξής οποιαδήποτε αναφορά στα πρόσωπά μας ή στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων μας».

Δείτε αναλυτικά το εξώδικο:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ
Παναγιώτη Δούμα του , κατοίκου Αθηνών

1.Όλοι οι ανωτέρω δυνάμει σχετικής υπηρεσιακής διαταγής μετείχαμε στο άγημα που επέδωσε τιμές στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος Αστυνομικού Διευθυντή Αγγέλου-Δαρείου Λυκιαρδοπούλου.

2.Με δημοσίευσή σας στις 29-4-2017 στο λογαριασμό που διατηρείτε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com (και ειδικότερα στον λογαριασμό «Παναγιώτης Δούμας (Panayotis Doumas)» www.facebook.com/pandou71?hc_ref=SEARCH&fref=nf) προβήκατε σε βαρύτατη προσβολή μας στο πλάισιο και με αφορμή την ως άνω ιδιότητά μας.

3.Πέραν του γεγονότος ότι δε φέρετε απολύτως καμία ιδιότητα που να σας νομιμοποιεί να προβαίνετε σε αξιολογικές κρίσεις για την επάρκεια της παρουσίας μας ως τιμητικού αγήματος οι εκφράσεις που χρησιμοποιήσατε για να το πράξετε δεν εδράζονται ούτε κατά διάνοια στην πραγματικότητα και παρίστανται εξόχως προσβλητικές.

Γράφετε συγκεκριμένα στο δημοσιευθέν κείμενό σας: «Ήθελα να περάσει μια μέρα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την εικόνα του αγήματος που συνόδευσε τον Δαρείο κατά την νεκρώσιμη ακολουθία. Ντράπηκα ακόμη και φωτογραφία να τους τραβήξω.»

Την ίδια στιγμή οι ανώτεροί μας αξιωματικοί που κατά τεκμήριο είναι σε θέση να κρίνουν την εικόνα ενός αγήματος καλύτερα από οποιονδήποτε πολίτη και που φέρουν την ευθύνη μας υπηρεσιακά μας συνεχάρησαν για την παρουσία μας. Περαιτέρω η οικογένεια του συναδέλφου μας που με βεβαιότητα αγωνιούσε περισσότερο από εσάς για την απόδοση τιμής με τον δέοντα τρόπο στον εκλιπόντα ομοίως μας συνεχάρη για την παρουσία μας.

4.Στη συνέχεια και εκδηλώνοντας προφανώς κάποιο γενικότερο μένος που σας διακατέχει απέναντι στην υπηρεσία μας - άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί η σφοδρή και απρόκλητη υβριστική σας επίθεση - κάνετε λόγο για: «Λιγδιάρηδες σαπιοκοιλιάδες με αγυάλιστα όπλα και άρβυλα, με στολές λες και είχαν βγει από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, …».

Σας ενημερώνουμε ότι συναισθανόμενοι τη βαρύτητα της αποστολής που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία και σεβόμενοι πρωτίστως τους πολίτες στην υπηρεσία των οποίων έχουμε ταχθεί δεν έχουμε διανοηθεί να εμφανιστούμε όπως περιγράφετε ούτε για να εκτελέσουμε τα καθημερινά μας καθήκοντα πόσο μάλλον για να τιμήσουμε τον εκλιπόντα συνάδελφό μας στο πλευρό του οποίου εργαστήκαμε επί σειρά ετών δίνοντας σκληρές μάχες και για τη μνήμη του οποίου προφανώς νοιαζόμαστε περισσότερο από εσάς.

5.Περαιτέρω συνεχίζετε λέγοντας: «…ανεκπαίδευτοι και ανίκανοι να σταθούν προσοχή, να κάνουν “παρουσιάστε” και “επ’ ώμου”. ΝΤΡΟΠΗ! Τα όπλα τους ήταν λες και τα χρησιμοποιούν για σκουπόξυλα.».

Εικάζουμε ότι για να προβαίνετε σε τέτοιου είδους δηλώσεις δεν παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στη χώρα μας. Άλλως θα γνωρίζατε πως η υπηρεσία μας βρίσκεται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπη με σφοδρότατα επεισόδια και πως αντεπεξέρχεται με απόλυτη επιχειρησιακή επάρκεια. Επομένως και εκπαιδευμένοι είμαστε και αν μη τι άλλο ικανοί να σταθούμε σε στάση προσοχής.

6.Και καταλήγετε: «Το δε άγημα και ο έχων το παράγγελμα αξιωματικός άφηναν τον κόσμο να σπάει τις σειρές τους και στο τέλος διαλύθηκαν. ΑΙΣΧΟΣ!».

Να σας ενημερώσουμε πως επρόκειτο για κηδεία και όχι για οδόφραγμα. Μετά από κάποιο χρονικό σημείο ο μεγάλος όγκος των παρευρισκομένων που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ήταν εξοικειωμένοι με την παρουσία ενός αγήματος στο χώρο και που βρίσκονταν σε δεινή ψυχική κατάσταση λόγω πένθους πράγματι έσπασαν τις σειρές του αγήματος. Κρίναμε σκόπιμο να μην αρχίσουμε να ωθούμε τους παρευρισκόμενους. Εκτός και αν εσείς θα προκρίνατε την άσκηση βίας κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας προκειμένου να μη διαταραχθεί η παράταξη του αγήματος.

7.Εν συνεχεία και κατόπιν αντιδράσεων στα λεγόμενά σας από άλλους χρήστες προβήκατε σε δεύτερη δημοσίευση στις 30-4-2017 στον αυτό λογαριασμό που διατηρείτε στο αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης (FACEBOOK) καταφεύγοντας σε ακόμη χειρότερους χαρακτηρισμούς.

Αναφέρετε εκεί επί λέξει: «Οι νεκροί πρέπει να τιμώνται με τις αρμόζουσες τιμές και αυτές οι τιμές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αγγαρεία από κανέναν.».

Όπως σας τονίσαμε και ανωτέρω με τον εκλιπόντα συνυπηρετήσαμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και θεωρούμε βάναυση προσβολή στα πρόσωπά μας να προβαίνετε σε αξιολογικές κρίσεις σαν αυτήν που αναίτια υποστηρίζει πως αντιμετωπίσαμε την παρουσία μας ως αγήματος στην κηδεία του αδικοχαμένου συναδέλφου μας ως αγγαρεία.

8.Ακολούθως γράψατε: «Ο χαρακτηρισμός “σαπιοκοιλιές” και “λιγδιάρηδες” ήταν ενδεχομένως μία αγοραίου χαρακτήρος περιγραφή αυτού που είδα, όσο όμως και αν ανασκευάσω, δεν παύει να αποδίδει πιστά την εικόνα.».

Είναι πρόδηλο πως όχι μόνο δεν ανασκευάζετε αλλά αντιθέτως εμμένετε να καταφέρεστε με ανοίκειες εκφράσεις εναντίον μας.

9.Συνεχίζετε δε: «Προφανώς και δεν μπορεί κάθε άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο να είναι γραμμωμένο μοντέλο ή “Σβαρτσενέγκερ”, όπως ο μακαρίτης ο Δαρείος. … Μπορούν όμως αυτοί που επιλέγουν όσους επανδρώνουν ένα άγημα να επιλέγουν τέτοιους.».

Αν και όπως σας δηλώσαμε ανωτέρω δεν είστε αρμόδιος να ασκείτε αξιολογικές κρίσεις για την επάρκεια της εικόνας μας ως αγήματος, σας πληροφορούμε ότι αυτή ήταν η πολλοστή φορά που συμμετείχαμε σε τιμητικό άγημα και ουδέποτε διενοήθη κανείς να αναφερθεί στην παρουσία μας με τον ιταμό τρόπο που το πράξατε εσείς.

10.Παρακάτω μάλιστα προσθέτετε: «Σε κάθε περίπτωση, για να μην τα φορτώνουμε όλα στην πολιτεία και στην υπηρεσία, θα περίμενα οι συγκεκριμένοι άνδρες να δείξουν ότι τουλάχιστον ΘΕΛΟΥΝ να τιμήσουν έναν “δικό τους”, που υπήρξε μύθος. Αντιμετωπίστηκε άδικα τα τελευταία χρόνια, είχε όμως μια πορεία που θα έπρεπε να τους κάνει περήφανους που είναι αστυνομικοί.».

Ακόμη μια φορά προβαίνετε σε απαράδεκτες και απρόκλητες κρίσεις για το αν θέλαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του νεκρού συναδέλφου μας ως αυτόκλητος τιμητής. Σας διαβεβαιώνουμε πως η λαμπρή πορεία στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας του εκλιπόντος μας κάνει περήφανους. Ομοίως περήφανους μας κάνει και ο καθημερινός μόχθος όλων των συναδέλφων μας αλλά και ημών των ιδίων που εσείς απαξιώνετε με εκφράσεις που προκαλούν την αγανάκτησή μας.

11.Καταλήγετε δε: «Όσοι λοιπόν από συναδελφική αλληλεγγύη προσεβλήθησαν από τους χαρακτηρισμούς μου έχουν τη συγγνώμη μου, ας προσβληθούν όμως και λίγο από την εικόνα που αποπέμπουν αυτοί που θα έπρεπε να αποτελούν την βιτρίνα της υπηρεσίας τους, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να τηρήσουν έστω και τα προσχήματα.».

Και εδώ η συγγνώμη σας είναι προσχηματική. Γιατί παρά την διάθεσή σας να υποδείξετε στους συναδέλφους που εύλογα εξανέστησαν με τι θα έπρεπε να προσβληθούν και με τι όχι το γεγονός ότι προσεβλήθησαν όχι από την εικόνα μας αλλά από τα λεγόμενά σας τεκμηριώνει τη θέση μας περί λεκτικής διαπόμπευσής μας εκ μέρους σας.

12.Θα πρέπει να γνωρίζετε πως παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, διαπνεόμαστε από αισθήματα αφενός υψηλής αίσθησης καθήκοντος και αφετέρου αγάπης για την υπηρεσία μας την οποία με μεγάλο αγώνα προσπαθούμε να εκπροσωπούμε πάντοτε επαξίως. Δεν επιτρέπουμε δε σε κανέναν - ειδικώς σε ασχέτους με την υπηρεσία και μη έχοντες την παραμικρή ιδέα των τεράστιων δυσκολιών που καθημερινά αντιμετωπίζουμε αλλά και των ιδιομορφιών της υπηρεσίας μας - να το αμφισβητεί.

Επειδή οι ως άνω δημοσιεύσεις σας συνιστούν βάναυση προσβολή της προσωπικότητας και της επαγγελματικής μας υπόληψης, μας δημιουργούν δε σοβαρή ηθική βλάβη για την ανόρθωση της οποίας επιφυλασσόμαστε.

Επειδή η συμμετοχή μας στο άγημα στο οποίο αναφερθήκατε είναι υπηρεσιακά γνωστή η δε εξατομίκευση και ταυτοποίησή μας προκύπτει από υπηρεσιακά έγγραφα και φωτογραφικά τεκμήρια με αποτέλεσμα η προσβολή να συνδέεται άμεσα και ατομικά με την προσωπικότητα ενός εκάστου εξ ημών των υπογραφόντων.

Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση άμεσης άρσης της άδικης προσβολής και παράλειψής της στο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας καλούμε να προβείτε σε άμεση αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μας με δημοσίευση στο ίδιο μέσο δια του οποίου επήλθε η προσβολή με την οποία θα ανακαλείτε το σύνολο των λεγομένων σας στις δύο προαναφερθείσες προηγούμενες και να παραλείπετε εφεξής οποιαδήποτε αναφορά στα πρόσωπά μας ή στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων μας.

ΕΙΔΑΛΛΩΣ

Σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για την ανόρθωση της βλάβης μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται όπως επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν προς τον οποίον απευθύνεται.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΔΙΚΩΣ ΔΗΛΟΥΝΤΕΣ

Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Αθήνα, 10-5-2017