Τη συνδρομή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το ζήτημα συμβατότητας των ατομικών συμβάσεων εργασίας των νοσοκομείων, σε σχέση με το Δίκαιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα αφορούν τις συμβάσεις σε τομείς καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης.

Όπως είναι γνωστό, το περασμένο έτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μπλοκάρει τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα, που πραγματοποιήθηκαν ή είχαν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Όμως, μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο.

Έτσι, εισήχθησαν στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ δύο υποθέσεις προκειμένου να κριθούν με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2010) και υπό το φως του νέου νομοθετικού πλαισίου του νόμου 4430/2016.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα επανέλθουν για οριστική απόφαση αφού πρώτα εκδοθεί η απόφαση του ΔΕΕ επί των τριών ερωτημάτων που τους έθεσαν.