Ξεκινά αύριο τυπικώς η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος 2017» και ξεκίνησαν και οι τουρκικές προκλήσεις, όχι πως σταμάτησαν ποτέ βεβαίως, σε αυτή τη φάση με την έκδοση παρανόμων «εξαγγελιών προς ναυτιλομένους» (NAVTEX), ενώ «ήσυχη» ήταν η κατάσταση στον αέρα του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX (488/17) με την οποία δεσμεύει εκτενή περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο για τις ανάγκες της «Θαλασσόλυκος 2017», κοντά στον 25ο Μεσημβρινό, ανατολικώς της Σκύρου και Δυτικώς των Ψαρών, για τα διαστήματα 12-15 Μαΐου, 19-22 Μαΐου και 28-29 Ιουνίου.

Οι δεσμεύσεις των προαναφερθεισών περιοχών είναι επιπρόσθετες αυτών που προβλέπονται για τις 15 Μαΐου, με την NAVTEX 470/17, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές απέναντι από την Κω, κυρίως εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και για μικρή έκταση εκτός αυτών και εντός του FIR Αθηνών στα διεθνή ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αμφότερες τις περιπτώσεις η Ελλάδα, δια της αρμοδίου Υδρογραφικής Υπηρεσίας, εξέδωσε ANTI-NAVTEX με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι οι τουρκικές NAVTEX δεν έχουν εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία γι’ αυτό, που είναι βεβαίως η ίδια για τα συμβαίνοντα εντός του FIR Αθηνών.

Και ενώ υπάρχει αυτή η – «γραφειοκρατικού» χαρακτήρος θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε – έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου η τουρκική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα, ένα «ζευγάρι» τουρκικών F-16C, που ήταν και τα δύο οπλισμένα, προέβησαν σε μία παράβαση των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης, που απογειώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ) για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.