«Τι ακριβώς εγκαινιάζει ο κος Τσίπρας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης; Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που λειτουργεί με λιγοστό προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εδώ και 11χρόνια; Ή τα νέα Ασθενοφόρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι οι καρότσες των αγροτικών; Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στον αυτόματο πιλότο».

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, «πέρυσι τέτοιον καιρό οι Υπουργοί του, υπόσχονταν ότι οι Δαπάνες της Δημόσιας Υγείας στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής θα συνέκλιναν με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή από 5% που είναι σήμερα θα διαμορφώνονταν πάνω από 7.5% του ΑΕΠ. Το 2ο Μνημόνιο που πολεμούσε ο κος Τσίπρας ως αντιπολίτευση, προέβλεπε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 6% του ΑΕΠ. Αντιθέτως ο κος Τσίπρας με το 4ο Μνημόνιο περιορίζει περαιτέρω τις Δημόσιες Δαπάνες της Υγείας. Τα προαπαιτούμενα της δεύτερης Αξιολόγησης προβλέπουν τον εξορθολογισμό περαιτέρω των δαπανών για τα Νοσοκομεία, την μείωση της δαπάνης για Υγειονομική Περίθαλψη, την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, καθώς επίσης και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών του ΕΚΑΒ, ειδικά των δευτερογενών».

Χωρίς ΠΦΥ η Ναύπακτος

Την απουσία δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Ναύπακτο, όπου ο πληθυσμός διπλασιάζεται το καλοκαίρι, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Η Πρωτοβάθμια Μονάδα, πρώην ΕΟΠΥΥ της Ναυπάκτου, έκλεισε για να γλιτώσουν τα νοίκια. Οι εναπομείναντες Ιατροί και το λιγοστό προσωπικό στεγάζονται στο Κέντρο Υγείας. Έχουν απομείνει μόνο τρεις Ιατροί (Γενικός Ιατρός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος). Τι Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να κάνουν;», τονίζει.

Αναφερόμενος στα ιατρικά μηχανήματα, λέει ότι μεταφέρθηκαν και σκουριάζουν στις αποθήκες του Κέντρου Υγείας ελλείψει ιατρών. «Για να γλιτώνουν ψίχουλα από τα νυκτερινά και τις αργίες του προσωπικού αφήνουν ακάλυπτες τις βάρδιες. Μια Νοσηλεύτρια στην βάρδια κατά τις αργίες και τις νύκτες. Τροποποίησαν το ωράριο ώστε η απογευματινή βάρδια να τελειώνει στις 10.00μμ για να μην παίρνουν μια νυκτερινή ώρα (11.00μμ) που στοιχίζει 3 ευρώ».

Επίσης, καταγγέλλει ότι το πάτωμα του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. «Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν φθορές και καθίστανται άκρως επικίνδυνα για τους ασθενείς και το προσωπικό, καθώς υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου αμιάντου. Χιλιάδες αιτήματα του προσωπικού προς την Υγειονομική Περιφέρεια για κάλυψη του δαπέδου με κανονικά πλακάκια, παραπέμπονται στις καλένδες, επικαλούμενοι το κόστος».

Δείτε εικόνες από το  Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου :