Αναφορά στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Μεσσηνίας και Ζακύνθου για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες χειρουργήθηκαν οι τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν στις 3 Μαΐου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να «διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους και να αποδοθούν για τα συμβάντα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Ζακύνθου την περασμένη Τετάρτη 3/5/2017, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τριών Ασθενών και παραβίασαν κατ’ εξακολούθηση το θεραπευτικό πρωτόκολλο που διέπει τα Δημόσια Νοσοκομεία».

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ στην αναφορά της, οι τρεις μεταφερόμενοι ασθενείς από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας «χειρουργήθηκαν αιφνιδιαστικά χωρίς να τηρηθεί το ιατρικό θεραπευτικό πρωτόκολλο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου την Τετάρτη 3/5/2017, από μεταφερόμενους Ιατρούς που κατά το νόμο δεν είχαν δικαίωμα να χειρουργήσουν στο εν λόγω Νοσοκομείο».

Οι τρεις ασθενείς – αναφέρουν - έκαναν προεγχειρητικό έλεγχο στο Γ.Ν. Κυπαρισσίας. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών (ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ζαχάρως) έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Την Τετάρτη 3/5/2017 το πρωί αιφνιδιαστικά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και χειρουργήθηκαν από μεταφερόμενους γιατρούς και προσωπικό που δεν έχουν εξαρτημένη εργασία με το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Για το σκοπό αυτό μεταφέρθηκαν χειρουργικά εργαλεία και υλικά (γάζες, ράμματα κλπ) από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Όπως επανειλημμένα δήλωσε η μεταφερόμενη ομάδα Ιατρών φοβόντουσαν δολιοφθορά.

«Στη χειρουργική ομάδα των ιατρών που χειρούργησαν τους τρεις ασθενείς», επισημαίνουν, «συμμετείχε ως Ιατρός ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης, ιδιώτης Ιατρός στο επάγγελμα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία απαγορεύεται ιδιώτης Ιατρός χωρίς να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο Ζακύνθου, να παρευρίσκεται στα χειρουργεία, πόσο μάλλον να λαμβάνει μέρος σε χειρουργικές πράξεις. Οι τρεις Ασθενείς δεν ακολούθησαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο που επιβάλλεται με βάση την υφιστάμενη Νομοθεσία για εισαγωγή στο χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου. Δεν πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία, δεν έγινε η διαδικασία εισαγωγής, δεν έγινε προεγχειρητικός έλεγχος στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο ένας εκ των τριών Ασθενών ήταν ανασφάλιστος, χωρίς να διαθέτει ΑΜΚΑ. Στα χειρουργεία των τριών Ασθενών συμμετείχαν ιατροί και προσωπικό που δεν είχαν εξαρτημένη εργασία με το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Μάλιστα αμέσως μετά το χειρουργείο πόσταραν σχετικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνουν ότι τα χειρουργεία του Νοσοκομείου της Ζακύνθου με βάση το πόρισμα της επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας όρισε, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Αναισθησιολογίας κ. Πέτρου, ακόμα και σήμερα είναι επισφαλής η λειτουργία τους. «Μάλιστα σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου προτείνει την άμεση λειτουργία τους με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων. Κάτι που αποδέχτηκε ο Αν.Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και αμέσως μετά άλλαξε γνώμη», τονίζουν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι τρεις χειρουργημένοι ασθενείς πριν κλείσουν 24ωρο μετά το χειρουργείο, εξαφανίστηκαν από το Νοσοκομείο, χωρίς να

ερωτηθούν και να συναινέσουν οι αρμόδιοι ιατροί του Νοσοκομείου, παρότι «οι εργαστηριακές εξετάσεις παρουσίασαν ευρήματα ίδιας ταυτότητας, μικρότερης όμως σημασίας, με τα ευρήματα των ασθενών που εμφάνισαν τον Νοέμβριο του 2016 μετεγχειρητικές επιπλοκές και οδήγησαν στο κλείσιμο από τότε έως σήμερα των χειρουργείων».

Προσθέτουν ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια του θανάτου της γυναίκας τον Νοέμβριο του 2016.