Είναι γνωστό «τοις πάσιν» ότι το Όπλο του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού έχει μοναδικές επιχειρησιακές δυνατότητες, χάρη στον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και την επιστημοσύνη του προσωπικού, τα στελέχη του οποίου είναι συνήθως και απόφοιτοι κάποιας Πολυτεχνικής Σχολής.

Αυό είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, και οι συνοδεύοντες αυτόν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την επίσκεψή τους στη Δονούσα, όπου εγκαινιάστηκε το νέο νηπιαγωγείο για τα παιδάκια του νησιού, που κατασκευάστηκε με εξαιρετικό τρόπο από το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους τοπικούς φορείς κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί. Ο ΥΕΘΑ και οι δύο Αρχηγοί επισκέφτηκαν στη συνέχεια και την Αμοργό, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο του νησιού Ν.Φωστιέρη και τοπικούς φορείς.

«Η παραμονή σας στο νησί, οι γεννήσεις των παιδιών, είναι ένα μήνυμα ότι το Αιγαίο, τα νησιά μας που κατοικούνται χιλιάδες χρόνια δεν θα εγκαταλειφθούν ποτέ. Αυτή είναι η πατρίδα μας, γιατί η δική σας παρουσία κάνει την Ελλάδα μεγαλύτερη. Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα για την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως για το εθνικό έργο που όλοι εσείς επιτελείτε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός κατά την τελετή των εγκαινίων, προσθέτοντας: «Όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο περισσότερο μας φοβούνται, γιατί εμείς υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας και την ιστορία μας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να δώσουμε τίποτα και σε κανέναν».

Ολοκληρώνονταν αυτό το εξαιρετικά σύντομο σχόλιο για την προσφορά του Μηχανικού του ΕΣ, ιδίως εν ειρήνη, προς την κοινωνία και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον, μέχρι να ιδρυθεί το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και να αποφοιτήσουν οι πρώτοι ιδιώτες Μηχανικοί, όλα τα δημόσια έργα πραγματοποιούνταν από το Μηχανικό του Στρατού και τους αξιωματικούς του, οι οποίοι ήταν απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Αυτοί έκτισαν τα πρώτα δημόσια κτίσματα και έργα στην απελευθερωμένη από τους Οθωμανούς Ελλάδα, μέχρι να αναλάβουν αυτό το έργο οι πολίτες συνάδελφοί τους. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, οι απόφοιτοι Μηχανικοί του ΕΜΠ ονομάστηκαν «Πολιτικοί Μηχανικοί» σε αντιδιαστολή με τους Μηχανικούς του Στρατού.