Από τη Βάσω Παλαιου 

Ένα σημαντικό βήμα προόδου στον αγώνα των διεμφυλικών ατόμων για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σηματοδοτεί η σύνταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και μετά την ολοκλήρωσή της θα προωθηθεί στη Βουλή, θεσμοθετείται το δικαίωμα κάθε πολίτη στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, χωρίς να απαιτούνται ιατρικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, ορίζεται πως η καταχώριση του φύλου ενός ατόμου στην αστυνομική ταυτότητα, στο διαβατήριο και σε άλλα κρατικά έγγραφα θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι με αυτό που έχει καταγραφεί στο Ληξιαρχείο. Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι για να γίνει αυτό δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί ιατρική επέμβαση, ενώ δεν είναι υποχρεωτική ούτε η προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία. Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερομένου ενώπιον δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα, και η απόφαση που θα εκδοθεί καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο.

Μέχρι σήμερα τα διεμφυλικά άτομα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν το όνομά τους εάν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση (γεννητικών οργάνων) για επαναπροσδιορισμό του φύλου, ενώ απαιτείτο και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα είχαν εκδοθεί πρωτοποριακές δικαστικές αποφάσεις που αναγνώριζαν το δικαίωμα ενός προσώπου να αυτοπροσδιορίζει το φύλο του χωρίς να έχει υποβληθεί σε χειρουργείο.
Είναι πλέον σημαντικό πως με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ορίζεται πως η «διόρθωση φύλου» θα γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι και όσοι γενικά λαμβάνουν γνώση έχουν υποχρέωση εχεμύθειας. Μάλιστα, καταργείται η έκφραση «αλλαγή φύλου» και αντικαθίσταται από τη φράση «διόρθωση φύλου», ενώ διατηρούνται οι αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Επίσης, δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τη γονική μέριμνα, εφόσον το πρόσωπο που διόρθωσε το φύλο του έχει παιδιά, και η ληξιαρχική πράξη γέννησής τους.

Απο την «Ελευθερία του Τύπου»