Στη βούληση θεσμών και αγοράς υπέκυψε τελικώς η ελληνική πολιτεία, συμφωνώντας έστω και με «βαριά καρδιά» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο.

Σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά περίπου 30 Κυριακές το χρόνο από 8 που ισχύει σήμερα, στις τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων όπως η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο παραλιακό μέτωπο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και φυσικά στο κέντρο των πόλεων. Ο ίδιος ωστόσο ανάφερε ότι συνεχίζει να διαφωνεί με τις νέες ρυθμίσεις προσθέτοντας ωστόσο «ότι είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Με την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται εντός των επομένων ημερών, όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές, η πλειονότητα των καταστημάτων μπορούσε να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο, απαγορευόταν η λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. Βάσει αυτού του περιορισμού, όμως, δεν μπορούσαν να λειτουργούν τα καταστήματα των αλυσίδων του λιανεμπορίου, περιορισμός που δημιουργούσε αντιδράσεις σε κάποιους από τους ομίλους και που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν αυτοί που ζητούσαν επιτακτικά από τους θεσμούς να τεθεί ως προαπαιτούμενο η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων, οι οποίοι προτίθενται να επαναπροσβάλουν δικαστικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της απόφασης του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, για την πιλοτική λειτουργία σε τρεις τουριστικές περιοχές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η απόφαση είχε κριθεί ως αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βέβαια, πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς τότε επρόκειτο για υπουργική απόφαση, ενώ τώρα το άνοιγμα των Κυριακών θα γίνει με νόμο.

Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου χαιρετίζουν ασφαλώς το μέτρο και θεωρούν ότι επιτέλους δημιουργούνται οι προυποθέσεις για ορθολογική λειτουργία της αγοράς, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε «ιδεοληψίες», όπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων. Για τους ίδιους η πλήρης απελευθέρωση (για το σύνολο τους έτους) δεν θα είχε αξία και ενδεχομένως να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα -κυρίως στο κόστος λειτουργίας- ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή μοιάζει να έχει νόημα. Από την άλλη, δηλώνουν και αιφνιδιασμένοι καθώς η προσαρμογή σε νέες συνθήκες λειτουργίας απαιτεί οργάνωση και αναπόφευκτα κόστος, το οποίο οφείλουν να αποτιμήσουν πριν «βουτήξουν» στη νέα συνθήκη κυνηγώντας τα μερίδια αγοράς.

Στο σύνολο τους πάντως αναμένουν τις διευκρινίσεις και τις λεπτομέρειες του νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί προκειμένου να τοποθετηθούν.

Πηγή:ependisinews.gr