Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας

Διά της πλαγίας οδού επιχειρούν οι δανειστές να περάσουν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο το καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, «χλιαρές» αντιστάσεις, γνωρίζοντας ότι, αν ικανοποιηθεί το αίτημα των εταίρων, θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις από εμποροϋπαλλήλους, εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την Εκκλησία, η οποία έχει πάγια θέση κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Αλλωστε, και το 2013 η νομοθετική παρέμβαση που άνοιξε τον δρόμο για τη λειτουργία των εμπορικών τις Κυριακές πέρασε από χίλια μύρια κύματα.

Αυτές τις ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαπραγματεύεται με τους «θεσμούς» την άρση εμποδίων ως προς το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που ορίζουν με απόφασή τους οι αντιπεριφερειάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου», το υπουργείο φέρεται να επανεξετάζει το ανώτατο επιτρεπόμενο εμβαδόν που ισχύει και απαγορεύει στις επιχειρήσεις που το υπερβαίνουν να λειτουργούν τις Κυριακές, τις οποίες επιλέγουν οι αντιπεριφερειάρχες. Το όριο αυτό είναι τα 250 τ.μ. Η τρέχουσα νομοθεσία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, μόνο τα καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ. να μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας