Είναι από αυτές τις μικρές ιστορίες της καθημερινής ταλαιπωρίας των πολιτών που σε κάνουν να αγανακτείς με τα όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στις μέρες μας, ωστόσο, από την άλλη πλευρά διαπιστώνεις ότι υπάρχουν και ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι που συνδράμουν ώστε να λυθούν έστω και αυτά τα ελάσσονα ενδεχομένως για πολλούς ζητήματα.
Μια τέτοια θετική έκβαση είχε και η περιπέτεια μιας τετράχρονης από ένα μικρό χωριό της νότιας Ευβοίας που δεν είχε τη δυνατότητα να πηγαινοέρχεται καθημερινά στο προνήπιο της γειτονικής πόλης, αφού απέχει 8 ολόκληρα χιλιόμετρα από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται και να βλέπει τα άλλα παιδάκια στη σχολική μονάδα μονάχα όποτε μπορούσαν να την πάνε οι γονείς της, παρά το γεγονός ότι το υπάρχον ταξί που είχε μισθώσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε ελεύθερη θέση!

Η δικαιολογία που επικαλούνταν οι αρμόδιοι είναι πως επειδή το κοριτσάκι φοιτά στο προνήπιο, δεν αναφέρεται ρητά από το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχει τη δυνατότητα μεταφοράς. Οι γονείς πήγαν αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη, έλαβαν θετική εισήγηση, αλλά η ταλαιπωρία δεν τελείωνε.

Έτσι, αποφάσισαν να απευθυνθούν στην πλατφόρμα της Καθημερινότητας του Πολίτη (https://www.kathimerinotita.gov.gr) που δημιουργήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία πριν από περίπου 3 μήνες με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τη δημόσια διοίκηση. Υπέβαλλαν ηλεκτρονικά το αίτημά τους, με την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση.

Οι υπηρεσίες της δομής της Καθημερινότητας, απευθύνθηκαν κατευθείαν στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου βρέθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 200/1998 και η νομολογία του υπουργείου Παιδείας περί «Οργάνωσης και λειτουργίας νηπιαγωγείων», όπου πράγματι αναφέρεται ότι «στο νηπιαγωγείο φοιτούν δύο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών, και η δεύτερη τα νήπια τα οποία επίσης στις 31 Δεκεμβρίου συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών».

Ακολούθως σημειώνεται με νόημα ότι καταρχήν γίνονται δεκτά τα νήπια της πρώτης ηλικίας και οι τυχόν κενές θέσεις συμπληρώνονται από νήπια της β’ ηλικίας.

Συνεπώς και η περίπτωση του μικρού κοριτσιού υπόκειται στο εν λόγω θεσμικό πλαίσιο και άρα θα πρέπει να μεταφέρεται κανονικά όπως και τα υπόλοιπα παιδάκια στο προνήπιο. Μάλιστα εστάλη και σχετικό έγγραφο, βάσει του οποίου6 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να μεριμνήσει για την άμεση μεταφορά της τετράχρονης.