Μοσχομυρίζουν οι γειτονιές στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης. Κάτοικοι και επισκέπτες τιμούν το Πάσχα με σούβλες και «αντικριστό», οι οποίες στήθηκαν με μαεστρία από νωρίς το πρωί. Για να γίνει το «αντικριστό» χρησιμοποιείται συνήθως αρνί ή κατσίκι. Το ζώο τεμαχίζεται στα τέσσερα, προστίθεται αλάτι και οι ψήστες περνάνε με προσοχή στο κάθε κομμάτι κρέας ένα μυτερό ξύλο.

Έπειτα σκάβεται ένας λάκκος όπου τοποθετούνται πολλά ξύλα, ώστε να δημιουργηθεί άφθονη φωτιά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη στην ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος, ακόμα και την κατεύθυνση του ανέμου.

Το αντικριστό είναι η απάντηση των κρητικών στο σουβλιστό αρνί, που απαντάται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή: ekriti.gr