Τη σημασία της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου και της πλατείας Αλεξάνδρας υπογράμμισε ο Γιάννης Μώραλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Τρεις στη μία» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε την καλή συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής που αποδέσμευσε κονδύλιο 14 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, προσθέτοντας ότι από τον Ιούνιο εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες.

Όσον αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας με τη δωρεά του προέδρου του Ολυμπιακού και δημοτικού συμβούλου Πειραιά, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γιάννης Μώραλης δήλωσε πως είναι πολύ πιθανόν στις 21 Μάιου η κεντρική εκδήλωση που κάνει η περιφέρεια Αττικής κάθε χρόνο για την γενοκτονία των Ποντίων να συνδιοργανωθεί με την Περιφέρεια στην πλατεία Αλεξάνδρας παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ποντίων.

Ερωτηθείς για το έργο του τραμ και τις καθυστερήσεις, είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο το κέντρο της πόλης σχεδόν όλο θα εχει απελευθερωθεί.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στους 90,1:

Με αφορμή την αποδέσμευση ενός κονδυλίου από την Περιφέρεια για την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου ο δήμαρχος δήλωσε:

Είναι μια από τις σημαντικές αναπλάσεις, είναι μια ανάπλαση 14 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε από το περιφερειακό Συμβούλιο και είναι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια στον Πειραιά προκειμένου να υλοποιήσουμε σημαντικά κομμάτια του προγράμματος μας. Πάντα λέγαμε ότι η περιοχή του Αγίου. Διονυσίου γι’ εμάς είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας, μια περιοχή που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια περαιτέρω ανάπτυξη.

Είναι μια περιοχή θα έλεγα αρκετά υποβαθμισμένη, έχει ακόμα μηχανουργεία, συνεργεία και μια σειρά τέτοιων δραστηριοτήτων, υπάρχουν όμως πολλά αδεία κελύφη, υπάρχουν πολλές παλιές αποθήκες, παλιά εργοστάσια είναι μια περιοχή που μπορεί να αναπτυχτεί περαιτέρω και να ομορφύνει όλη αυτή η περιοχή η οποία είναι στρατηγικής σημασίας κιόλας, άπτεται ενός κομματιού του κεντρικού μας λιμανιού.

Άρα αποδεσμεύτηκε το κονδύλι αυτό, η μελέτη ολοκληρώνεται, θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο ίσως να είμαστε θέση να δημοπρατήσουμε και είναι επαναλαμβάνω ένα από τα σημαντικά έργα. Αυτό το αντιλαμβάνεστε και από το ποσό, είναι μεγάλο 14 εκατομμυρίων αλλά και με το εύρος των παρεμβάσεων που θα γίνουνε σε ένα δαχτυλίδι που περικλείει την περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Μιλάμε για πεζοδρόμια, οδοστρώματα, φωτιστικά, καθιστικά, πράσινο αυτό που λέμε δηλαδή μια σύγχρονη αστική ανάπλαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την απόφαση της Περιφέρειας και ότι θα είμαστε έτοιμοι εντός του ’17, ενδεχομένως να έχουμε και ανάδοχο και να ξεκινήσουμε.

Για την ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας:

Και αυτό είναι σημαντικό έργο! Υπήρξε ένα αίτημα των Ποντίων εκπαιδευτικών πριν περίπου ενάμισι χρόνο στον δήμο Πειραιά και σε άλλους δήμους, προτείνουν να γίνουν κάποια μνημεία προκειμένου να τιμήσουμε τον ποντιακό ελληνισμό. Ο δήμος δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά στο αίτημα αυτό αλλά επειδή γνωρίζετε την σχέση του πρόεδρου του Ολυμπιακού και πρώτου δημοτικού συμβούλου, του κου Μαρινάκη με τον Πόντο λόγω της μητέρας του η οποία είναι Υψηλάντη, προσφέρθηκε να προσφέρει το μνημείο αυτό για τους Ποντίους και παράλληλα να κάνει και μια ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας που είναι μια από τις σημαντικές πλατείες για την πόλη μας.

Μελετήσαμε την πλατεία Αλεξάνδρας και ευτυχώς περάσαμε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το συμβούλιο νεοτέρων, οπότε το έργο ξεκινάει. Ξέρετε ένα ιδιωτικό έργο τελειώνει πολύ πιο γρήγορα από ένα δημόσιο έργο οπότε είναι πολύ πιθανόν 21 Μάιου η κεντρική εκδήλωση που κάνει η περιφέρεια Αττικής κάθε χρόνο για την γενοκτονία των Ποντίων να την συνδιοργανώσουμε με την Περιφέρεια και να γίνει στην πλατεία Αλεξάνδρας παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Είναι μια σημαντική παρέμβαση ακόμα με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, του κου Μαρινάκη. Ξέρετε κάθε βοήθεια από οποιονδήποτε δωρητή, χορηγό είναι ευπρόσδεκτη και στη χώρα και στην πόλη μας, νομίζω μας βοηθάει τα μέγιστα και βοηθάει και την πόλη.

Είχαμε και άλλο ένα σημαντικό από την Περιφέρεια μαζί με τον Άγιο Διονύσιο, είναι περίπου ένα ποσό νομίζω περίπου στα 2 εκατομμύρια, που αφορά ένα ερευνητικό κέντρο, ας το πούμε έτσι, για την γαλάζια ανάπτυξη, την γαλάζια επιχειρηματικότητα. Είναι στο πλαίσιο και αυτό της ανάπτυξης για την πόλη, το τρέχει ο Πέτρος Κόκκαλης και νομίζω είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και αυτό το οποίο έρχεται να προστεθεί στην υλοποίηση αυτών των οποίων είχαμε υποσχεθεί.

Ερωτηθείς πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραχωρηθεί το έργο του Τραμ

Είναι αλήθεια ότι τα χρονοδιαγράμματα της Τραμ συνήθως δεν πέφτουν μέσα. Βέβαια είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα διότι υπάρχουν τα αρχαία, υπάρχουν τα μνημεία, υπάρχουν οι δυσκολίες των δικτύων είναι ένα σύνθετο έργο αυτό που ελπίζω είναι ότι μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Ιούνιο το κέντρο της πόλης σχεδόν όλο θα εχει απελευθερωθεί. Θα μείνει ένα κομμάτι για το φθινόπωρο που αφορά το τέρμα της Γεωργίου και Εθνικής Αντιστάσεως το κομμάτι αυτό και ίσως η έξοδος στην Ομήρου Σκυλίτση. Θεωρώ ότι έχουμε φάει τον γάιδαρο και μένει η ουρά.

Θα τελειώσει αυτή η πραγματικά μεγάλη ταλαιπωρία και για τους κατοίκους, και για τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες. Τουλάχιστον η είσοδος της πόλης αυτή τη στιγμή, δηλαδή από την γέφυρα στο Καραϊσκάκη, την γέφυρα Παπανδρέου και η Μικράς Ασίας έχει απελευθερωθεί και άρα η είσοδος της πόλεως γίνεται πολυ πιο εύκολα απ’ ότι μέχρι πρότινος.

Σιγά-σιγά ολοκληρώνονται, θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα έχουμε την ολοκλήρωση του έργου που έχει ταλαιπωρήσει όλη την πόλη και από εκεί και πέρα να δούμε πως θα γίνει φυσικά και πως θα αλλάξει η πόλη με την λειτουργία του Τραμ. Και φυσικά το μεγάλο έργο που είναι το Μετρό που βέβαια έχουμε χρονοδιάγραμμα το 2020.

Αλλάζει όμως ο Πειραιάς, εγώ θα το επαναλαμβάνω σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου και αλλάζει γιατί έχει όλες τις προδιαγραφές και όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει ένας αναπτυξιακός πόλος, όχι λόγω του δήμου ή του δημάρχου ή της δημοτικής αρχής, νομίζω είναι και εθνική επιλογή το κεντρικό λιμάνι, οι επενδύσεις που αρχίζουν και γίνονται στον Πειραιά θα αλλάξουν προς το καλύτερο νομίζω και τη φυσιογνωμία της πόλεως το συντομότερο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κάποιες κοινωνικές παροχές του Δήμου για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Υπάρχουν και στα ΚΑΠΗ κάνουμε ορισμένα προγράμματα, για τα 1.300 μέλη των ΚΑΠΗ και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου ΚΟΔΕΠ που κάνει γεύματα για τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά όπως κάθε χρόνο. Και μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορούν να ενημερωθούν όσοι δημότες θέλουν και από τις κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και από την επιχείρηση της ΚΟΔΕΠ. Πάντα έχουμε προγράμματα, και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων μας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι και εκεί συνδράμει ο Ολυμπιακός, και στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Κωνσταντίνο σήμερα είχαμε γεύματα και από τον Ολυμπιακό, χιλιάδες γεύματα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Νομίζω στον Πειραιά είμαστε μια ομάδα, όλοι οι φορείς, και ο δήμος ως η αρχή της πόλης και η Περιφέρεια και η εκκλησία και οι επιχειρήσεις και φυσικά ο Ολυμπιακός νομίζω όλοι μαζί έχουμε καταφέρει και έχουμε φτιάξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ο καθένας φυσικά με τις δυνάμεις του.