Την Άγκυρα είχε ως αποδέκτη το «μήνυμα» που απηύθηνε χωρίς βεβαίως να την κατονομάσει συγκεκριμένως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο επισκέφτηκε αυθημερόν, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για να απευθυνθεί και να ανταλλάξει ευχές για το Πάσχα με το προσωπικό της εκεί επιχειρούσας Ελληνικής Δυνάμεως Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ-3) στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής KFOR.

«Έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση. Είναι απόλυτα σαφές ότι θα εφαρμοστούν οι εθνικοί σχεδιασμοί αν οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προσβάλει την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας» τόνισε ο Υπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς.

Αναφορικώς με τα ελληνοαμερικανικά ο Υπουργός προανήγγειλε ουσιαστικώς την προετοιμασία για «πολύ σημαντική επέκταση», όπως σημείωσε, της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ από μονοετούς διάρκειας σε πενταετή, τον επίσης κομβικό και αναβαθμισμένο ρόλο της βάσεως της Σούδας, καθώς και «…τις διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μία γεωπολιτική δύναμη, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται πλέον στην περιοχή της Μεσογείου».

Ο ίδιος αναφερόμενος στα οικονομικά των στρατιωτικών σημείωσε ότι την τελευταία διετία «έχουμε καταφέρει την αποφυγή της μείωσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος αποτελούσε και στόχο των δανειστών. Μέχρι τώρα, ο δικός μας προϋπολογισμός δεν έχει μειωθεί ούτε ένα ευρώ».

Τέλος, επισήμανε ότι με χρήματα που προέρχονται από την πώληση παλαιών αλλά ενεργών πυρομαχικών χτίζονται κατοικίες για το στρατιωτικό προσωπικό, που έφτασαν τα 101 το 2016, υπολογίζεται να φτάσουν τα 420 το 2017, με στόχο τις 1000 κατοικίες το 2018.