Για «μία μεγάλη συμμαχία, έναν άξονα σταθερότητος» που δημιουργείται με επίκεντρο την Ελλάδα, έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με δήλωσή του μετά την ενημέρωσή του για την άσκηση «Ηνίοχος’17», που με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και το φημισμένο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΚΕΑΤ/ΣΟΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος και δράση σε όλο το FIR Αθηνών ήδη διανύει σήμερα την Τρίτη του ημέρα, με ημερήσια και νυχτερινή δραστηριότητα.
Πόση δραστηριότητα; Ενδεικτικώς θα αναφέρουμε δύο μόνο αριθμούς, που αναφέρθηκαν σήμερα το πρωί από τους επικεφαλής της ασκήσεως: χθες εκτελέστηκαν 123 έξοδοι ενώ για σήμερα όλη τη μέρα προβλέπονται 93 συνολικώς έξοδοι!
«Είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτικής πλευράς γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, αλλά χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό μήνυμα. Δημιουργείται πλέον, με επίκεντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια από την Ελλάδα προς την Κύπρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός
Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι)Χρήστο Χριστοδούλου, καθώς επίσης και από τους Αρχηγούς Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και Επιτελάρχη του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αντώνη Νομικό, ενημερώθηκε για την άσκηση, παρουσία και των πρέσβεων των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ και των ΗΑΕ Σουλτάν Μοχάμαντ Μαγιέντ Αλάλι. Στην άσκηση συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα ΗΑΕ, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει η Κύπρος ως παρατηρητής.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρυ Πάϊατ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος: «Είναι σημαντικό που συμμετέχουν δυνάμεις και πέραν του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι μπορεί και γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των κρατών που υπάρχουν στην περιοχή και να εξασκούνται όλοι αυτοί μαζί» σημείωσε με νόημα. Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοδελίδος μας, για το κατά πόσο πιστεύει ότι σε μία προσεχή άσκηση θα δούμε να ασκούνται και F-35 μας είπε: «Η πρόσφατη επίσκεψη του κ.Καμμένου στην Ουάσινγκτων και η συνάντησή του με τον Υπουργό Αμύνης Στρατηγό Ματτίς ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», προσθέτοντας: «Προκύπτουν πολύ θετικά σημάδια».

Λ.Σ.Μ