Μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων θα ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, φιλοδοξώντας να εξοικονομίσει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών», απο εφέτος το καλοκαίρι, οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων όλης της χώρας θα κληθούν να επιστρέψουν τα βιβλία τους στα σχολεία, όπως και ότι άλλο χρησιμοποίησαν στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς και δεν το χρειάζονται σε επίπεδο χαρτικής ύλης.
Με εγκύκλιο που θα σταλεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, θα γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια επιστροφής και συγκέντρωσης πίσω στα σχολεία όλων των βιβλίων, τα οποία εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και στους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Για το θέμα είχε ξεκινήσει πέρυσι πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον «ΙΤΥΕ-Διόφαντο» (τον φορέα του υπουργείου Παιδείας που αντικατέστησε τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων), το οποίο επεκτείνεται απο εφέτος σε ολόκληρη τη χώρα.
Το θέμα «κινεί» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής, που είναι και καθηγητής Οικολογίας στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠθ).
Έχει ήδη δε γίνει μεγάλη συμφωνία με τους μεγάλους Δήμους της χώρας, στην οποία συμμετέχουν ως σήμερα 700 σχολεία πανελλαδικά.
Στελέχη του «Διόφαντου» αναφέρουν ότι κάθε χρόνο μοιράζονται στα σχολεία περίπου 28 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων, για την εκτύπωση των οποίων απαιτούνται 12.000 τόνοι χαρτιού και χαρτονιού.
Τα βιβλία που είναι άχρηστα πλέον για χρήση ξανά στο τέλς κάθε χρονιάς υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν πανελλαδικά σε 5.000 - 6.000 τόνους χαρτιού και χαρτονιού. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει ε κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 5 εκατομμύρια συνολικά μέσα στα δυο επόμενα χρόνια.