«Ανοικτή ημέρα» για μαθητές Λυκείου εγκαινιάζει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηννών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια του Ιδρύματος.
Έτσι, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 εγκαινιάζεται και καθιερώνεται ετησίως μία ημέρα «ανοικτών πυλών» για την επίσκεψη μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου στις Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος βεβαίως είναι η ενημέρωση τους για τις Σχολές και τα τμήματα του Ιδρύματος.
Ετσι:
Ως ημέρα «ανοικτών πυλών» ορίζεται η πρώτη Παρασκευή του Νοεμβρίου κάθε έτους. Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 η σχετική ημέρα θα είναι η Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017.
Κατά την ημέρα αυτή μαθητές ή οι μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου θα μπορούν, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, να επισκέπτονται τις Σχολές ή τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά την επίσκεψη, οι νέοι και οι νέες θα παρακολουθούν ενημερωτική παρουσίαση για τη Σχολή ή Τμήμα και φυσικά θα μπορούν να συνομιλήσουν με τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, τα προσφερόμενα μαθήματα και τις λοιπές δραστηριότητες της Σχολής ή Τμήματος.
Προτείνεται μάλιστα και η δημιουργία ομάδων εθελοντών μεταπτυχιακών φοιτητών για να βοηθήσουν στην ξενάγηση των μαθητών στους χώρους της Σχολής ή Τμήματος, των βιβλιοθηκών και εργαστηρίων.
Οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται ανά ημίωρο κατόπιν ραντεβού των σχολείων, με δήλωση του συνολικού αριθμού ενδιαφερομένων μαθητών/τριών έως την τελευταία Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε έτους.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, επεξεργάζονται και άλλες σκέψεις, ώστε οι δράσεις αυτές με μαθητές να συνοδευτούν και από άλλες εκδηλώσεις (π.χ. εκπαιδευτικές δράσεις, εθελοντισμό, εκθέσεις)