Τα επίσημα εγκαίνια του τηλεοπτικού στούντιο του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στο Γρυπάρειο Μέγαρο, στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζεται το τμήμα.

Το στούντιο, που θεωρείται το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων, υλοποιήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ (2007-2013) Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) και η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Τμήμα αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το στούντιο, από σήμερα, φέρει το όνομα του ομότιμου καθηγητή Ευάγγελου Σόρογκα, του πρωτεργάτη του σχεδιασμού και της λειτουργίας του τηλεοπτικού στούντιο στο τμήμα ΕΜΜΕ από σύστασής του. «Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την τιμή που μου έκαναν», είπε συγκινημένος ο κ. Σόρογκας και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή, η ιδέα της λειτουργίας του στούντιο ήταν να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να πραγματοποιούν τα δικά τους τηλεοπτικά προγράμματα.

«Αρωγό στην εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και αρωγό των εκδηλώσεων του τμήματος» χαρακτήρισε το νέο τηλεοπτικό στούντιο η υπεύθυνη του εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Μαρία Κομνηνού. «Στόχος μας είναι να παρέχει εκπαίδευση στο νέο επικοινωνιακό περιβάλλον στους φοιτητές των ΕΜΜΕ. Σε ένα άλλο επίπεδο, όμως, υπάρχουν και πιο σύνθετα εγχειρήματα, όπως η δημιουργία ταινιών, με θέμα την επικαιρότητα, όπως η ταινία για το προσφυγικό, που γυρίζεται με συντονίστρια την Κλεώνη Φλέσσα και αποτελεί εργασία εν εξελίξει. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το ντοκιμαντέρ για το έργο του Γιώργου Λάππα (σσ Έλληνας γλύπτης και καθηγητής της σχολής Καλών Τεχνών, που απεβίωσε το 2016), με υλικό από την τελευταία του έκθεση, ένα επίσης σύνθετο εγχείρημα, σε συνεργασία με καθηγητές, όπως η Πέπη Ρηγοπούλου».

Το εργαστήριο, άλλωστε, βρίσκεται σε συνεργασία και με την ταινιοθήκη της Ελλάδος και το πολύτιμο υλικό της, ενώ, παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με το κανάλι της Βουλής, για να ερευνηθούν δρόμοι συνεργασίας και προβολής των παραγωγών των φοιτητών. «Αποτελεί ένα εργαλείο μαθησιακό, αλλά και ένα εργαλείο τεκμηρίωσης της ζωής του τμήματος», κατέληξε η κ. Κομνηνού.

«Το τμήμα είχε στούντιο από το 1998, με πολύ πιο απλά μηχανήματα και σαφώς λιγότερες δυνατότητες», εξήγησε ο Νίκος Μύρτου, μέλος του Ερευνητικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων. Από τότε μέχρι σήμερα, το εργαστήριο λειτουργεί ανελλιπώς, με μία διακοπή δυο χρόνων (το διάστημα 2013-15), όταν το τμήμα μετακόμισε στα νέα του κτίρια. Αυτά τα δύο χρόνια, στην ουσία «έγινε καινούριο» και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, εκσυγχρονίστηκε πλήρως. «Πάντα προσπαθούσαμε να το αναπτύξουμε και να το εκσυγχρονίσουμε με τα μέσα που διαθέταμε», πρόσθεσε ο κ. Μύρτου. «Είναι ένα στούντιο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα επαγγελματικά τηλεοπτικά στούντιο», συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο καινούριος ραδιοφωνικός σταθμός του τμήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ