Η υπογραφή για την ένταξη στις Ειδικές δυνάμεις και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) έπεσε σήμερα από την αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσω εγκυκλίου και οι σχετικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.

Η πρόσληψη αυτή των 1000 ΟΒΑ πραγματοποιείται προκειμένου να καλύψει το μείζον θέμα της αυξήσεως της ηλικίας των κατώτερων επαγγελματιών στελεχών των επίλεκτων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, που ήδη έχει «¨χτυπήσει κόκκινο». Συμφώνως με τα ως τώρα ισχύοντα, οι 1.000 ΟΒΑ «προσλαμβάνονται» για περίοδο τριών ετών (2+1), όπου θα πληρώνονται με τον βασικό κατώτερο μισθό του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ)-Στρατιώτη και προηγουμένως θα πρέπει είτε να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία είτε να την έχουν ολοκληρώσει ως ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κατανομή τους ανέρχεται σε 600 στο ΣΞ, και από 200 σε ΠΝ και ΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 και εντεύθεν, ελέω Μνημονίου, δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόσληψη ΕΠΟΠ, ενώ τον ίδιο χρόνο έχουν φύγει από το Στράτευμα για διάφορους λόγους (παραίτηση, συνταξιοδότηση, μη ανανέωση συμβάσεως κλπ) δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί τους. Το πρόβλημα αυτό της «γηράνσεως» των ΕΠΟΠ, ειδικώς στις Ειδικές Δυνάμεις, λόγω της φύσεως των Μονάδων και των αποστολών τους είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς Μνημονιακές απαιτήσεις απαγορεύουν κάθε είδους προσλήψεις στο Δημόσιο, ακόμα και στις ΕΔ, και με τον τρόπο αυτό ελπίζεται να «μπαλωθεί» το μείζον αυτό θέμα.