Απο ενιαίο ψηφοδέλτιο με μονοσταυρία θα εκλέγονται τελικά στο μέλλον οι αντιπρυτάνεις των ΑΕΙ και ο πρύτανης τους θα εκλέγεται απο διαφορετικό ψηφοφέλτιο.

Το καθεστώς διοίκησης στα ΑΕΙ με την αναμενόμενη κατάργηση των Συμβουλίων διοίκησης τους αλλάζει, και επιστρέφει σε πρυτανικό συμβούλιο και εκλογές για πρύτανη και αντιπρυτάνεις, που όμως δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικά, της ίδιας “απόχρωσης”.

Παρά το debate που έχει προκύψει μεταξύ διοικήσεων και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας επί του θέματος, αυτή είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η απόφαση που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς στην διοίκηση των ΑΕΙ αλλά και τα μεταπτυχιακά. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί την Άνοιξη.

Συνολικά, με τον νεο νόμο επιστρέφει, όπως λειτουργούσε στο παρελθόν, το πρυτανικό συμβούλιο στα ΑΕΙ (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις εκλεγμένοι), αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: ο πρύτανης θα εκλέγεται από διαφορετικό ψηφοδέλτιο και οι αντιπρυτάνεις του θα επιλέγονται στις εκλογές από ξεχωριστή λίστα. Στόχος των παραπάνω είναι να επιλέγονται κατά την ψηφοφορία οι προσωπικότητες των υποψηφίων και όχι απλώς οι σχέσεις με υποψήφιους πρυτάνεις. Η εκλογή έτσι θα γίνεται με μονοσταυρία από το εκλογικό σώμα.

Όλα αυτά ενόψει νέας συζήτησης με τους προέδρους των ΤΕΙ για τα 19 τμήματα που είχαν εξαιρεθεί απο τα μηχανογραφικά απο το σχέδιο “Αθηνά” για την τύχη των οποίων και θα συναποφασίσουν σήμερα Δευτέρα το απόγευμα, οι πρόεδροι τους σε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου.

Δήλωση περί “κηπουρών”

Αναφερόμενος στο θέμα, ο γενικός γραμματέας του υπουργειου Παιδείας κ. Γ. Παντής ανέφερε χαριτολογώντας ότι δεν είναι δυνατόν σε δημοκρατικές κοινωνίες να διορίζει όποιος θέλει τον “κηπουρο” του στις διοικήσεις των ΑΕΙ. Διευκρίνησε ωστόσο μετά ότι η διατύπωση περί «κηπουρών» δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν αλλά μεταφορικά να περιγράψει την ανάγκη κάθε θέση στις αρχές διοίκησης να προκύπτει με εκλογικές διαδικασίες, διότι αυτή είναι η δημοκρατική επιταγή.

“Για μας δεν μπορεί να ασκεί κάποιος διοίκηση, στα ΑΕΙ, που δεν είναι εκλεγμένος» είπε κ. Παντής στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, τονίζοντας ότι ως τον Μάιο θα είναι έτοιμος ο νόμος για τα Μεταπτυχιακά και το νέο σύστημα εκλογής διοικήσεων των ΑΕΙ.
Επ αυτού και ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου είχε δηλώσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να νομοθετήσει για την εκλογή και των αντιπρυτάνεων.

«Διορισμένοι δεν υπάρχουν για εμάς» πρόσθεσε ο κ. Παντής. «Δεν θέλουμε διορισμένους αντιπρυτάνεις, προέδρους. Όλοι θα πρέπει να εκλέγονται με μια διαδικασία. Άρα και οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται και οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες” ανέφερε.

Τι λένε τα ΑΕΙ

Για την εκλογή των διοικήσεων των ΑΕΙ, η ΣύνοδοςΠρυτάνεων έχει αποφασίσει ήδη ότι “Σε σχέση με την πρόταση για ανάδειξη των Αντιπρυτάνεων με ξεχωριστή εκλογή με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, η Σύνοδος θεωρεί ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο συντονισμό στη λειτουργία της Πρυτανείας και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος, αξιολογώντας τις εμπειρίες από τα διάφορα συστήματα εκλογής των Πρυτανικών Αρχών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού συστήματος επιλογής (με την έγκριση των Αναπληρωτών από τη Σύγκλητο) ή εναλλακτικά της εκλογής ενιαίου Πρυτανικού σχήματος, αφού πρώτα εγκριθεί για κάθε Πανεπιστήμιο ο απαιτούμενος αριθμός Αντιπρυτάνεων”.

Απο την πλευρά της Συνόδου πρυτάνεων, σχετικά με τις δηλώσις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας περί «κηπουρών», ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Ι. Γκόλιας, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι: «Απαιτείται αναγνώριση του σημαντικού έργου που με ανιδιοτέλεια προσφέρεται απο τους αναπληρωτές Πρύτανη στο πανεπιστήμιο και σεβασμός σε κάθε θεσμικό όργανο που έχει αναδειχθεί μέσα απο τις ισχύουσες νόμιμες διαδικασίες»