Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η αναμενόμενη αντίδραση που όλοι περίμεναν, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς, που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ερντογάν.

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, περνώντας σε μια νέα φάση, με τη διαμόρφωση μόνιμων εστιών προβλημάτων στο Αιγαίο, αλλά και με την αύξηση των προσφυγικών ροών από τη γείτονα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης, η σημερινή εμφάνιση της τουρκικής τορπιλακάτου, συνοδευόμενη από δύο σκάφη των ειδικών δυνάμεων, η οποία προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων, 21 χρόνια μετά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Η αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και ψύχραιμη, όπου μόλις τα Τουρκικά σκάφη έκαναν την εμφάνισή τους από την Καλόλιμνο προς τα Ίμια, αμέσως είδαν μπροστά τους την κανονιοφόρο του ΠΝ ΚΡΑΤΑΙΟΣ, το πλήρωμα της οποίας ενημέρωσε τα τουρκικά σκάφη πως βρίσκονται εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όλα αυτά εξετάζονται ενδελεχώς από την Αθήνα η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία τις όποιες κινήσεις κάνει η Τουρκία, ενώ η ίδια δεν επιθυμει να τροφοδοτήσει ένα κύκλο έντασης, επιδιώκοντας μία διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα, αξιοποιώντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βάζει στο κάδρο της αντίδρασής της και το προσφυγικό, γνωρίζοντας πως αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ήρθαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απείλησε με μέτρα κατά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, ως αντίποινα στην απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οχτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.