Κλασική επιχείρηση «Ψυχολογικών Επιχειρήσεων» (Ψ.Ε.) έθεσαν σε εφαρμογή σήμερα το πρωί οι Τούρκοι στην περιοχή των Ιμίων, την παραμονή της 21ης επετείου του θανάτου των τριών ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, και ενώ δεν έχει περάσει εβδομάδα από τη γνωστή απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα της 15ης Ιουλίου 2016.

Μάλιστα προ λίγης ώρας το Τουρκικό Υπουργείο Αμύνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να ρίξει τους τόνους του συμβάντος.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας (αντίστοιχος του δικού μας Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, επιβιβάστηκε σε τουρκική πυραυλάκατο, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, και συνοδευόμενος από δυο φουσκωτά με Τούρκους των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού και ελικόπτερο, προσέγγισε τα Ίμια προς… «επιθεώρηση της περιοχής».

Στην περιοχή βρισκόταν ΕΓΚΑΙΡΩΣ η κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» και τους περίμενε, θέτοντάς τους υπό στενή παρακολούθηση, μαζί με σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μόλις η τουρκική πυραυλάκατος έφτασε στην περιοχή, ο Έλληνας κυβερνήτης τους διάβασε από τον ασύρματο στη διεθνή συχνότητα κινδύνου, το στάνταρ κείμενο που έχουν όλοι οι κυβερνήτες όταν επιχειρούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με το οποίο τους γνωστοποιούσε ότι «ευρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από την περιοχή».

Όπερ και εγένετο μετά από λίγα λεπτά και αφού προηγουμένως οι Τούρκοι είχαν βγάλει φωτογραφίες με τον Αρχηγό να έχει φόντο τα Ίμια και ενώ στην περιοχή πετούσε και ελικόπτερο που μετέδιδε τηλεοπτική εικόνα από «σώου»! Μετά την αναχώρηση του τουρκικού σκάφους με τον αρχηγό τους, στην περιοχή παραμένει η κανονιοφόρος «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» δια παν ενδεχόμενο.

Ως προελέχθη πρόκειται για μία καθαρή ενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων από πλευράς των Τούρκων.

Σημειώνουμε ότι η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε:

1)Την προηγουμένη της 21ης επετείου των Ιμίων.

2)Για να καταδειχθεί η έντονη δυσαρέσκειά τους για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών σε σχέση με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην τους εκδώσει η Ελλάδα στην πατρίδα τους και ως σημείο πιέσεως προς την ελληνική κυβέρνηση.

3)Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου – ως γνωστόν – το ΚΥΣΕΑ άλλαξε σε ένα πρωί και τους τρεις αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

4)Στο Πολεμικό Ναυτικό άλλαξαν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ τόσο ο Αρχηγός ΓΕΝ, όσο και ο Αρχηγός Στόλου, ο τελευταίος μάλιστα, ο «Βάτραχος» Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, παρέλαβε επισήμως μόλις προχθές Παρασκευή. Επομένως, η προαναφερθείσα ενέργεια των Τούρκων αποτελεί και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το «τεστάρισμα» και της νέας ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας γενικώς και του ΠΝ ιδιαιτέρως.

Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ:

Μετά την τουρκική πρόκληση, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων»το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Λ.Σ.Μ.