Η αιφνιδιαστική καρατόμηση και των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων από την κυβέρνηση έδωσε όπως ήταν επόμενο λαβή για μερικά πολιτικά και στρατιωτικά σχόλια.

Αυτό γιατί η διεξαγωγή των κρίσεων της ηγεσίας σήμερα «συμπίπτει» με την επικείμενη αναχώρηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για τις ΗΠΑ από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και πριν την αναχώρηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προγραμματισμένες συνόδους των ομολόγων του τού ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όπως ήταν επόμενο η άρον-άρον αυτή επιλογή των νέων αρχηγών έδωσε λαβή για πολιτικές ερμηνείες, περί επισπεύσεως των εκλογών, αφού υπάρχει και το προηγούμενο της επιλογής τριών νέων αρχηγών τον Αύγουστο του 2009 και την εν συνεχεία προκήρυξη εκλογών για το φθινόπωρο του 2009!

Τρίτο, η καρατόμηση των 10 αρχαιότερων αντιστρατήγων του παλαιού πλέον Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, αναμφιβόλως δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα «βάθους» στην ιεραρχία, αφού ο νέος αρχηγός ΓΕΣ (τάξεως 1982 της ΣΣΕ), όσο ικανός και αν είναι – που είναι – είναι αντιστράτηγος μόλις ένα χρόνο και σε αυτό το διάστημα έχει διατελέσει διοικητής του ιστορικού μεν, αλλά με περισσότερο ΝΑΤΟϊκό παρά εθνικό προσανατολισμό Γ’ΣΣ/NRDC-GR.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πρώην Αρχηγούς οι Αντιστράτηγος Βελλίδης και Αντιπτέραρχος (Ι) Βαΐτσης τον Φεβρουάριο του 2017 θα συμπλήρωναν τα δύο χρόνια στο συγκεκριμένο τους αξίωμα, ενώ ο πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γιακουμάκης είχε ένα χρόνο στη θέση του αρχηγού.

Η απόφαση για την καρατόμηση του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση ελήφθη ενώ ο Αρχηγός βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι (εκπροσωπώντας προφανώς την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία και όχι τον εαυτό του) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συζητούσε πολύ σοβαρά θέματα διμερούς αεροπορικής συνεργασίας! Ασφαλώς εξαιρετικά άκομψο αλλά και ενδεικτικό του αιφνιδιαστικού της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ.