Τέλος στα σενάρια αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, επιχείρησε να βάλει πριν από λίγο ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ορίζεται σαφώς από τη συνθήκη του ESM και ως εκ τούτου η Κομισιόν εργάζεται με το ΔΝΤ στη βάση της συνθήκης του ESM.

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, σχολίασε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως τονίσθηκε οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη Suddeutsche Zeitung αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ και όχι ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει το ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.