Στην αλλαγή του συστήματος προμήθειας οπτικών, ορθοπεδικών και αναπνευστικών ειδών, προϊόντων ειδικής διατροφής και άλλων ιατροτεχνολογικών ειδών, από τους ασφαλισμένους προχωράει από τον νέο χρόνο ο ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο των συμβάσεων που καλούνται τα τελευταία 24ωρα να υπογράψουν οι πάροχοι-προμηθευτές, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πλέον τα είδη αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν στον προμηθευτή και να περιμένουν μετά να αποζημιωθούν από τον οργανισμό.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα και τον κλάδο των επιστημών της ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί) οι οποιόι αρνούνται τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και ζητούν διαπραγμάτευση χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται, δηλαδή κυρίως για παιδιά και εφήβους, αλλά και για τους ίδιους τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής.

Η εμπλοκή ανάμεσα στον Οργανισμό και τους επιστήμονες του κλάδου δημιουργεί αβεβαιότητα σε χιλιάδες οικογένειες που ξεκινούν το έτος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες της ειδικής αγωγής. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε σήμερα πως από τις 15 Ιανουαρίου θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (σήμερα οι συνεδρίες προπληρώνονται από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβάλλονται οι αποδείξεις στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε οι ασφαλισμένοι χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής να αποζημιωθούν). Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιστήμονες ειδικής αγωγής πρέπει να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις και οι υποβολές τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από την πλευρά τους δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία της αποζημίωσης – είχαν ζητήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρίμηνη παράταση ώστε να εξεταστεί συνολικά το θέμα της σύμβασης τους με τον Οργανισμό.

Σημειώνεται πως υπό την ομπρέλα του κλάδου ειδικής αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κα που αντιμετωπίζουν παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές), βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό και άλλες παθήσεις. Στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 2.000 δομές ειδικής αγωγής, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές, και οι επαγγελματίες εκπροσωπούνται από επτά συλλόγους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη οι σύλλογοι Ειδικής Αγωγής αποφάσισαν την άρνηση της απεχθούς, όπως την χαρακτηρίζουν, σύμβασης που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ και την οργάνωση κινητοποιήσεων. Παράλληλα, ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν οι Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής.
Επιπλέον, τονίζουν πως «η σύμβαση που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών».