Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τους εκατοντάδες νεκρούς του φοβερού ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, που συντελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αφορά την εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από Γερμανούς στρατιώτες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών («Καταδρομών») της Βέρμαχτ (και όχι από τα Ες-Ες) στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η συγκεκριμένη φοβερή ενέργεια της ομαδικής σφαγής του ανδρικού πληθυσμού των Καλαβρύτων (461 άνδρες κάθε ηλικίας από την πόλη και περισσότεροι από 1000 από όλη την ευρύτερη περιοχή) και της καταστροφής της κωμοπόλεως αποτελούσαν μαζικά γερμανικά αντίποινα για την εν ψυχρώ εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων από πλευράς του τοπικού ΕΛΑΣ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της επιχειρήσεως «Καλάβρυτα».

Οι σφαγές ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη Βόρεια Πελοπόννησο, και κατέληξαν στα Καλάβρυτα, σκοτώνοντας και καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η σφαγή των Καλαβρύτων θεωρείται και είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β’ΠΠ

Λ.Σ.Μ.