Ο Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός ότι υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι ο πάλαι ποτέ σύμμαχος και υποστηρικτής του, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιμάμη και το κίνημά του ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα με το οποίο επιχειρήθηκε η ανατροπή του. 

Ο ίδιος πάντως καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος λέγοντας ότι "υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

"Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν. "Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", τόνισε. 

Ηλικίας 75 ετων, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν είναι ένας πανίσχυρος τούρκος διανοούμενος του μετριοπαθούς Ισλάμ με υψηλές διασυνδέσεις εντός και εκτός χώρας, αυτοεξόριστος -κάμποσα χρόνια τώρα- στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ

Από το 2013 ο Γκιουλέν έγινε ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν και ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

Τουρκικό ποινικό δικαστήριο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Γκιουλέν και η Τουρκία ζητά την έκδοση του Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και βρίσκεται. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τουρκική δικαστική απόφαση που να χρεώνει στον Γκιουλέν ή τους οπαδούς του ενδεχόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Σήμερα ο ίδιος είναι εγκατεστημένος σ' ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μίγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το ισλάμ.

Η διδασκαλία του για ένα ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο τού έχει εξαφαλίσει εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Στην ιστοδελίδα του, η οποία έχει να ενημερωθεί από το 2013 και είναι στα ελληνικά μπορεί κάποιος να δει το βιογραφικό του, αποσπάσματα από βιβλία του αλλά και μια σειρά άρθρων του

Δείτε την ιστοδελίδα του