Το κόστος μίας πολύ κακή ς συμφωνίας με την Τουρκία πληρώνει η Ελλάδα από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της αφού οι φόβοι που είχαν εκφραστεί μετά την υπογραφή της σε θεωρητικίο επίπεδο, πλέον επιβεβαιώνονται και στην πράξη, με θύματα τους πρόσφυγες.

Για τη μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας ξεκινάει επαφές και ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει και στον Ολλανδό, Μάρτιν Φερβέι ο οποίος έχει αναλάβει από την πλευρά της Κομισιόν την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Η δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ανέφικτη.

ΝΔ

Προβληματισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό εκφράζει η Νέα Δημοκρατία με ενημερωτικό σημείωμα, απαριθμώντας τις πρακτικές δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με κίνδυνο να μετατραπεί σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών

"Το να μην υπήρχε συμφωνία θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη.  Έτσι, θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση. Το – κατά Κουρουμπλή – «σύγχρονο Νταχάου» της Ειδομένης και ο ντροπιαστικός καταυλισμός του Πειραιά, σύμβολα και τα δύο της ανικανότητας της Κυβέρνησης, θα γιγαντώνονταν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Είναι, λοιπόν, καταρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία", αναφέρει η ΝΔ.

Γερμανικά ΜΜΕ

Η κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κυριαρχεί στα ΜΜΕ της Γερμανίας.

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι το προσφυγικό είναι πάνω από τις δυνάμεις τους» είναι μια ελεύθερη μετάφραση του τίτλου του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει:

Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση χαιρετίζουν τη συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό και τη θεωρούν σημείο καμπής. Η Αθήνα όμως δηλώνει πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να την εφαρμόσει.

Ρεπορτάζ-οδοιπορικό στην Ειδομένη φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Οι φυλακισμένοι της Ειδομένης». Όπως αναφέρει, εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως η DHL, κάνουν «χρυσές δουλειές» μεταφέροντας έγγραφα των προσφύγων από την Ειδομένη στη Γερμανία έναντι 50 ευρώ, έγγραφα, τα οποία θα διευκολύνουν την επανένωση των οικογενειών.
Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η εφημερίδα σημειώνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Οι Σύροι στο μέλλον θα προωθούνται από την Τουρκία στην Ευρώπη - αλλά μόνο από εκεί. Τουλάχιστον όσοι ακόμα έχουν λεφτά ελπίζουν οι διακινητές να τους μεταφέρουν στη FYROM και από εκεί με κάποιο τρόπο στη Γερμανία. Όποιος μιλάει με τους ανθρώπους εκεί καταλαβαίνει γρήγορα πως κανείς δεν θέλει να φύγει και να επιστρέψει στην Τουρκία. Πολλοί λένε πως προτιμούν να πεθάνουν στην Ειδομένη».

«Τελικός προορισμός Ελλάδα» είναι και ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία γράφει ότι η «ΕΕ θέλει να εφαρμόσει γρήγορα τη συμφωνία με την Ελλάδα. Νέα βοήθεια είναι προγραμματισμένη για την Ελλάδα».

Στο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει:

Η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας δίνει μια ανάσα στους Ευρωπαίους. Η αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής με αποτελεσματική κατανομή, μια κοινή ισχυρή προστασία των ακτών καθώς και μια εναρμονισμένη εξωτερική πολιτική, παραμένει πάντως τόσο επείγουσα όσο και πριν.

Η Frankfurter Rundschau επικεντρώνεται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα και γράφει: «Τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο έχουν καταδικάσει την Αθήνα για την πρακτική της στη χορήγηση ασύλου. Εάν ένας αιτών προσφύγει εναντίον της νέας διαδικασίας με τη μορφή του κατεπείγοντος, θα μπορούσε να ναυαγήσει ένα κεντρικό σημείο στη συμφωνία με την Τουρκία. Ακόμα και εάν η ΕΕ προκρίνει τις μαζικές απελάσεις, το αίτημα χορήγησης ασύλου είναι ένα ατομικό δικαίωμα».