Ένα ασθενοφόρο έσπευσε στην πλατεία Βικτωρίας όπου τις τελευταίες μέρες διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ένας άνθρωπος λιποθύμησε από την πείνα το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, σήμερα υπάρχει καταγγελία από στέλεχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής σύμφωνα με τον οποίο άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από Έλληνες άνδρες. Όπως καταγγέλλουν, επιτήδειοι τους πλησιάζουν τα βράδια και με αντάλλαγμα ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ τους προσφέρουν το σπίτι τους για να κάνουν ένα μπάνιο και κατόπιν να συνευρεθούν ερωτικά. 

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως από όσους δέχονται τέτοιες προτάσεις, αρκετοί είναι αυτοί που ενδίδουν, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά και όλα όσα έχουν ζήσει τους τελευταίους μήνες είναι άθλιες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τα χρήματα.

Δεν λείπουν όμως και τα κρούσματα βίας μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων καθώς τα βράδια κυρίως κάποιοι κλέβουν όσους κοιμούνται. Όσον αφορά στα γύρω μαγαζιά που δέχονται τις εκκλήσεις των προσφύγων για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, έχουν σημειωθεί κρούσματα καταστηματαρχών που ζητούν ως αντάλλαγμα χρήματα για να τους το επιτρέψουν.

Σοκάρει επίσης καταγγελία μετανάστη που εμφανίστηκε με δαγκωμένο αυτί, λέγοντας πως το έφαγε αρουραίος, ενώ σύμφωνα με άλλους άγνωστος τους έδωσε ψωμί εμποτισμένο με χλωρίνη!

Ανεξάρτητα από αυτό το μεμονωμένο περιστατικό όμως, δεκάδες είναι οι Αθηναίοι και οι εθελοντές που προσφέρουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Μεταφέρονται στο Ελληνικό οι πρόσφυγες και μετανάστες της πλατείας Βικτωρίας - Κεντρική Εικόνα

Μεταφέρονται με λεωφορεία στο Ελληνικό

Περίπου 600 άτομα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο. Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί.

Για τον λόγο αυτό αστικά λεωφορεία υπάρχουν στην πλατεία Βικτωρίας για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες προς το κλειστό του μπέιζμπολ στο Ελληνικό. Ηδη 300 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί ήδη στο Ελληνικό όπου υπάρχει και φαγητό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή προσπαθούν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μεταφερθούν μέχρι το βράδυ.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation.

«Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους». Στο σημείο βρέθηκαν κυρίως το πρωί μέχρι και το μεσημέρι και μέλη της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ, τα οποία έστησαν στην συμβολή των οδών Παιονίου και Αχαρνών ένα πρόχειρο ιατρείο στο οποίο εξετάζουν πρόσφυγες ασθενείς, ενώ υπάρχει και παιδίατρος. Στο μεταξύ, και μια ομάδα από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων επισκέφτηκε τους πρόσφυγες της πλατείας για να ενημερώσει όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για το τι πρέπει να κάνουν, πού να απευθυνθούν και τι διαδικασίες να ακολουθήσουν. Ορισμένοι βέβαια προτιμούν να κάνουν μια βόλτα στους γύρω δρόμους, κάποιοι αγοράζουν κάρτες και μονάδες για το κινητό τους από τους πωλητές που έχουν στηθεί ακριβώς έξω από την στάση του Ηλεκτρικού, αλλά σχεδόν όλοι επιστρέφουν πάλι στο ίδια παγκάκια και εύχονται να τελειώσει το δράμα τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η εικόνα στο Ελληνικό
 
Ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών» συμπληρώνει. Οι ροές προς το Ελληνικό είναι συνεχείς, αλλά όπως τόνισε η κ. Στάγγου από σήμερα θα σταματήσουν να δέχονται άτομα, καθώς «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τις ντουζιέρες στον χώρο για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι και έπειτα θα αρχίσουμε και πάλι δεχόμαστε κόσμο». Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Το γραφείο του συντονισμού έχει γεμίσει με κούτες από διάφορα τρόφιμα, φρούτα, ρούχα, παπούτσια, μπιμπερό…

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Στάγγου, εντοπίζονται σε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη καθαρισμού (σκούπες, σακούλες σκουπιδιών). Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Μια μεγάλη ουρά από μικρούς και μεγάλους περιμένει για να έρθει η σειρά τους μέχρι να εξεταστούν. Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλητα τις πιο πολλές φορές, στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά.

Την Παρασκευή έτοιμο το hotspot στο Ίλιον

Την Παρασκευή έτοιμο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ίλιον - Κεντρική Εικόνα

Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.