Του Δ. Γιαννακόπουλου

Ζωηρές συζητήσεις προκάλεσε χθες το βράδυ στον «Ιανό» η παρουσίαση ενός νέου στοιχείου για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη «την εσπέρα της 22ας Μαϊου 1963». Στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή» ο κ. Βασίλης Λαμπρίδης, τότε πρόεδρος της έδρας στην πολύκροτη δίκη του 1966, αναφέρει την ύπαρξη κι άλλου ατόμου που ξεπετάχτηκε μέσα από το πλήθος εκείνη την ώρα και κατάφερε το αποφασιστικό χτύπημα εναντίον του βουλευτή με τη λαβή του πιστολιού του. Πρόκειται για υπομοίραρχο της Χωροφυλακής, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και τότε ως «οργανωτή των ομάδων κρούσεως του παρακράτους». Μετά το χτύπημα του υπομοίραρχου ο Λαμπράκης σωριάστηκε στο έδαφος και πέρασε από πάνω του το τρίκυκλο με τους Κουτζαμάνη και Εμμανουηλίδη. Στον Λαμπρίδη μίλησε χρόνια αργότερα, το 1996, ένας εκ των κατηγορουμένων στη δίκη, ο παρακρατικός Γ. Λεονάρδος που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας ανάμεσα στο πλήθος των «αγανακτισμένων πολιτών». Ο Λεονάρδος ωστόσο αρνήθηκε να καταθέσει επισήμως τα όσα υποστήριξε προφορικώς ενώ τα χειρόγραφα σημειώματα που έδωσε στον Λαμπρίδη για τη δολοφονία , δεν έφεραν την υπογραφή του. Μετά το τέλος της πολυπληθούς εκδήλωσης σε ένα από τα πολλά «πηγαδάκια» ο Γιώργος Ρωμαίος που ως δημοσιογράφος είχε παρακολουθήσει τη δίκη Λαμπράκη, τήρησε επιφυλάξεις γι΄ αυτήν την εκδοχή κάνοντας λόγο για αναπόδεικτες επισημάνσεις.

Ο δε Λέανδρος Ρακιντζής, κύριος ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου , παρότι έθεσε τον λίθο της αμφιβολίας εξιστορώντας το περιστατικό με τον υπομοίραρχο εν τούτοις απέφυγε τις περαιτέρω συζητήσεις όπως και ο συγγραφέας κ. Λαμπρίδης ο οποίος αρκέστηκε στη λιτή δήλωση : « την αξιοπιστία του βιβλίου θα την κρίνουν όσοι το διαβάσουν».

Πέραν της δίκης Λαμπράκη ο Λαμπρίδης συμμετείχε ως Αρεοπαγίτης και στο Ειδικό Δικαστήριο του 1992. Ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, έτερος ομιλητής στην παρουσίαση των «Εκμυστηρεύσεων», τόνισε πως ουδέποτε τα μέλη του Σώματος επηρεάστηκαν στην κρίση τους για την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα σχετικά αποσπάσματα του βιβλίου που επικαλέστηκε ο κ. Μενουδάκος , στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατούσε η άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (σς Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε) παρενέβη και προσωπικώς για την αθώωση του Παπανδρέου πέραν της δημόσιας δήλωσης του ότι οι πρωθυπουργοί δεν φυλακίζονται αλλά πάνε σπίτια τους. «Οι φήμες αυτές είναι ανυπόστατες. Κανείς δεν επηρεάστηκε από κανέναν. Το δικαστήριο έκρινε αμερόληπτα» σημειώνει ο συγγραφέας. Όμως αρκετοί εκ των παρασταθέντων στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο πατάρι του Ιανού , όπως ο Δημήτρης Τσοβόλας μειδίασαν με νόημα…