Βρέθηκε πριν από λίγη ώρα στην νησίδα Κίναρο η σωρός και του τρίτου μέλους του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 «ΠΝ-28» του Πολεμικού Ναυτικού, του κυβερνήτη του Υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση ΠΝ.

Οι έρευνες για την ανεύρεσή του είχαν διακοπεί αργά χθες το βράδυ λόγω σκότους και του εξαιρετικά δύσβατου της περιοχής και ξανάρχισαν σήμερα νωρίς το πρωί , με το πρώτο φως της μέρας, από άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31η ΜΕΕΔ) της ΠΑ και πυροσβεστών-διασωστών της ΕΜΑΚ.

Εντοπίστηκε η σορός του κυβερνήτη του ελικοπτέρου - ΤΩΡΑ

Θρήνος στις οικογένειες των νεκρών

Στα μαύρα έχουν ντυθεί το Ναύπλιο και η Λέρος. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έχασαν τόσο ξαφνικά τα παλικάρια τους με τους γονείς και τις συζύγους των νεκρών να βιώνουν από σήμερα τον δικό τους Γολγοθά.

Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών, η σορός του οποίου αγνοείται, γεννήθηκε το 1979. Πρόκειται για πολύ έμπειρο αξιωματικό, με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο παιδί. Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02.45 κοντά στο ύψος της νησίδας Κινάρου, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και αμέσως σήμανε συναγερμός. Ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma και ένα αεροσκάφος C130 πέταξαν στην περιοχή, όπου νωρίς το πρωί, εντόπισαν τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου, το οποίο είναι ιδίου τύπου με αυτό που έπεσε στα Ίμια. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς", στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης "ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16" και το ίχνος του χάθηκε στην περιοχή της Κινάρου. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες, ενώ σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ κατά το τελευταίο του στίγμα πετούσε στα 390 πόδια. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης η περιοχή που κατέπεσε το ελικόπτερο είναι απόκρημνη, ενώ οι ομάδες που

κινητοποιήθηκαν είναι από την πρώτη στην περιοχή. "Δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ελικόπτερο ότι κάτι πήγε στραβά. Ότι κάτι έγινε” είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ ενώ για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα της συντριβής είπε πως ήταν φυσιολογικές.

Λ.Σ.Μ.