"Η Νέα Υόρκη του Woody Allen χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη γεωγραφία", είχε γραφτεί πριν μερικές δεκαετίες, όταν ο επιτυχημένος τότε stand-up comedian και κωμωδιογράφος, αποκρινόταν ακόμα στο όνομα Allan Stewart Konigsberg και αναζητούσε την προσωπική του σκηνοθετική σφραγίδα κυρίως μέσα από ταραχώδη projects.

Στα μέσα του '70, ο ήρωας-Woody άρχισε να περιφέρει στην οθόνη τις φοβίες και τις νευρώσεις του, να ξορκίζει την γυναικεία απειλή με αποφθέγματα του Kierkegaard, να υμνεί τον Cole Porter, την Billie Holiday, την jazz της Νέας Ορλεάνης. Ο φοβισμένος γιος Εβραίων μεταναστών από το Brooklyn επινόησε τον εαυτό του από την αρχή και κατόρθωσε να χαρίσει στην περσόνα του μία εξίσου απίθανη πόλη: μία εκδοχή της Νέας Υόρκης, που εκτείνεται ως την 96η οδό, αλλά όχι το Harlem, που περιλαμβάνει το Soho, αλλά όχι την Wall Street, που χωρίζεται στις ήσυχες γειτονιές του Upper West Side και τα ψευτο-καλλιτεχνικά στέκια του Village.

O σαραντάχρονος Isaac χωρίζει την γυναίκα του, Jill, η οποία συζεί τώρα με μία άλλη γυναίκα, την Connie, και ετοιμάζεται να εκδώσει όλες τις πικάντικες ερωτικές λεπτομέρειες του αποτυχημένου γάμου της. Ο καλύτερος φίλος του Isaac, o Yale, απατά την σύζυγό του, Emily, με την διανοούμενη Mary, για την οποία ο Isaac θα χωρίσει την δεκαεπτάχρονη ερωμένη του, Tracy. Ο έρωτας του Isaac και της Mary θα έρθει με το ξημέρωμα, σε ένα παγκάκι κάτω από την γέφυρα του Manhattan. Για λίγες στιγμές, ο αιώνιος νεοϋορκέζος flaneur θα βρει συντροφιά στις μοναχικές περιπλανήσεις του. Και θα την χάσει.

Το «Manhattan» έχει βραβευτεί με το Cesar καλύτερης ξένης ταινίας. Θα παραμένει πάντα η συγκινητικότερη 'ερωτική' εξομολόγηση ενός καλλιτέχνη, για την πόλη που έθρεψε τον νου και τη φαντασία του. Σε εκείνες ακριβώς τις σκοτεινές σιλουέτες του Allen και της Keaton κάτω από την γέφυρα, κρύβεται συμπυκνωμένη η μαγική ουσία των τεσσάρων δεκαετιών φιλμογραφίας του Woody Allen.           

Βραβεία BAFTA 1980:

Βραβείο Cesar 1980:

Καλύτερης Ξένης Ταινίας

Βραβείο NBR 1979:

Καλύτερης Αγγλόφωνης Ταινίας,

Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητες για Οσκαρ:

Σεναρίου, Β΄ Γυναικείου Ρόλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χυτηριο Theatre & ART Café, Ιερά Οδός 44

Ώρα 18.30

Δείτε το τρέιλερ: