Του Δ. Γιαννακόπουλου - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πληθώρα ερωτημάτων γεννώνται από την πρόθεση του ΕΟΠΥΥ, του κύριου ασφαλιστικού φορέα εκατομμυρίων φορολογουμένων, να υπογράψει συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης δίνοντας τα ίδια χρήματα, αλλά εξασφαλίζοντας πολύ λιγότερες υπηρεσίες. Και όλα αυτά σε συνεργασία με συνδικαλιστικούς φορείς, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά μέτρα, ένεκα της ασφυκτικής δημοσιονομικής κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Τα «Π» παρουσιάζουν το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Αποκαταστατικής Θεραπείας Κλειστής Νοσηλείας, το περιεχόμενο της οποίας αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των δικαστικών Αρχών σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα κέντρα αποκατάστασης ανέρχεται στα 51.000.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, αυτά τα χρήματα διατίθενται σε όλους τους παρόχους και εξυπηρετείται το σύνολο των αναγκών των ασφαλισμένων, χωρίς ο πολίτης να υποχρεούται να υποστεί καμία επιπλέον επιβάρυνση. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 51 εκατ, ευρώ στους ιδιώτες παρόχους και οι ασφαλισμένοι έχουν στη διάθεσή τους τις περίπου 2.300 κλίνες των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης.

Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν επαρκέσει, και πάλι ο ασφαλισμένος προστατεύεται, καθώς η επιβάρυνση πέφτει στους παρόχους με τη διαδικασία της αυτόματης επιστροφής, του γνωστού claw-back.

Η ουσία είναι ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει διαφορές, εάν δεν το επιθυμεί, και καλύπτονται με το παραπάνω οι ανάγκες σε κλίνες του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχονται σε 1.300.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 Με τη σύμβαση όμως που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και παρόχων συμβαίνει το εξής: Ο ΕΟΠΥΥ συμφώνησε με το ένα συνδικαλιστικό όργανο των κέντρων αποκατάστασης, την ΕΚΑΕ, να αγοράσει με τα 51 εκατ. ευρώ 850 κλίνες, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις ανάγκες του Οργανισμού. Τις υπόλοιπες ο ασφαλισμένος θα τις πληρώνει από την τσέπη του. Αυτό σημαίνει ότι, εάν εξαντληθεί ο ανωτέρω αριθμός και κάποιος μη προνομιούχος ασφαλισμένος χρειαστεί αποκατάσταση, θα την πληρώσει αποκλειστικά ο ίδιος. Δηλαδή, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγόραζαν με 51 εκατ. ευρώ πάνω από 2.000 κλίνες και όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονταν, ενώ η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., εάν αποδεχθεί τη σύμβαση που συμφώνησε ο ΕΟΠΥΥ με την ΕΚΑΕ, θα αγοράζει με τα ίδια λεφτά μόλις 850 κλίνες, δηλαδή σχεδόν 1.200 λιγότερες από τις προηγούμενες συμφωνίες, που είχε υπογράψει ο Οργανισμός κατά το παρελθόν.

ΠΑΡΤΙ

 Δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές αποκατάστασης έχουν απαξιωθεί, οι ιδιώτες θα κάνουν «πάρτι» και με τα λεφτά του Δημοσίου και με τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, ακόμη και η διανομή των κλινών που προτείνεται ελέγχεται για το εάν γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και ενιαία. Ωστόσο, επιλέγεται μια κλίμακα, όπως φαίνεται στο παράρτημα Δ του σχεδίου της σύμβασης, που οι κακές γλώσσες λένε ότι υπαγορεύθηκε από το συνδικαλιστικό

όργανο της ΕΚΑΕ, επειδή αυτή εξυπηρετεί τα μέλη του, και υιοθετήθηκε άκριτα από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έτσι θα υπάρχουν κέντρα που ο Οργανισμός θα αγοράζει τα μισά κρεβάτια τους και άλλα που θα τους αγοράζει μόλις το ένα τέταρτο.

Ως προκύπτει από το παράρτημα, τα ποσοστά του οργανισμού ασφάλισης κατηγοριοποιούνται ως εξής: Για κέντρο αποκατάστασης που διαθέτει έως 60 κλίνες ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει το 48% αυτών, για κέντρο με 61-100 κλίνες το 40%, από 101-150 το 32%, από 151-200 το 30% και άνω των 200 κλινών το 27%.

   «Βροχή» τα ζητήματα και για το υπουργείο

Εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η πολιτική ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και φυσικά του υπουργείου διατίθεται να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση καθαρά συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος του ασφαλισμένου. Πώς γίνεται -ειδικά επί των ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης- να πληρώνουν ιδιωτικά παροχές που μέχρι σήμερα είχαν διασφαλισμένες δωρεάν; Πώς ο ΕΟΠΥΥ προτείνει να αγοράζει 850 κλίνες με 51 εκατ., ενώ σήμερα με τα ίδια χρήματα έχει πάνω από 2.000 κλίνες; Ποιος υπαγόρευσε στον ΕΟΠΥΥ την κλίμακα βάσει της οποίας θα μοιράζονται τα κρεβάτια στα κέντρα «φωτογραφικά» και όχι ενιαία, αφού άλλα κέντρα θα πωλούν στον ΕΟΠΥΥ το 48% της δύναμής τους και άλλα μόλις το 27% βάσει του παραρτήματος Δ της σύμβασης; Και, εντέλει, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι οι πάροχοι να προτείνουν την αγορά κλινών από τον ΕΟΠΥΥ σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτή που συμφώνησε ο Οργανισμός με την ΕΚΑΕ;

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που θα περίμενε κανείς ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρούσε στην υλοποίηση των ποιοτικών κριτηρίων στο σύνολο των παρόχων, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες, όπως έχει αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο, αλλά προφανώς δεν υπάρχει τέτοια διάθεση. Και τούτο διότι, αν υπήρχε, θα εφαρμοζόταν η υπ. αριθμ. 19/204/08.01.15 Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ απόφαση ποιοτικών κριτηρίων για τα κέντρα αποκατάστασης, με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι ποιοτικοί όροι και προϋποθέσεις στη λειτουργία τους.